Солени глоби грозят британските телекоми, ако се доверят на Huawei

Според китайския гигант Великобритания влиза в „дигиталната бавна лента“

Солени глоби грозят британските телекоми, ако се доверят на Huawei

Снимка: БТА

Британските телекомуникационни компании могат да бъдат глобени с до 10% от оборота или 100 000 паунда (133 140 долара) на ден, ако нарушат забраната за използване на оборудване от китайската Huawei Technologies. Това гласят разпоредбите в нов закон, предложен във вторник, предава Reuters.

Нормативният документ цели да повиши стандартите за сигурност на телекомуникационните мрежи в Обединеното кралство. От правителството обясняват, че той ще премахне заплахата от високорискови доставчици.

След дълго лутане, през юли Великобритания реши да забрани използването на Huawei в 5G мрежите си от края на 2027 г. Рестрикцията дойде под натиска на САЩ, които настояват, че оборудването на китайския производител крие задни вратички и е опасно за националната сигурност.

Първоначално изглеждаше, че Лондон няма да се съобрази с американските изисквания. Позицията на правителството обаче се промени с наближаващия краен срок на окончателното излизане от ЕС и нуждата от сключването на добри двустранни търговски отношения с Вашингтон.

Бъдещият закон цели да урегулира всички рискове за телекомуникационната мрежа, включително и такива, които могат да създадат други доставчици. Нарушенията предвиждат строги санкции за телекомите.

Министърът по цифровизацията Оливър Даудън каза, че предимствата на 5G и оптичните мрежи могат да бъдат осъзнати само ако са сигурни и устойчиви. По думите му законопроектът ще създаде един от най-тежките режими за телекомуникационна сигурност в света.

Huawei не скри разочарованието си от решението на правителството да го изключи от въвеждането на 5G.

Това решение е политически мотивирано и не се основава на справедлива оценка на рисковете“, заяви вицепрезидентът Виктор Джанг. Според него то избутва Великобритания в „дигиталната бавна лента“.

Правителството настоява, че заложените в законопроекта по-строги стандарти за сигурност ще повишат защитата на Великобритания от потенциални кибератаки от други държави и престъпни организации.

Коментари: 0