Социалният министър подаде оставка

Причината - проблемите на хората с увреждания

Социалният министър подаде оставка

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. 

В разговор с премиера, министър Петков е заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.

Положението на хората с увреждания в България стана гореща тема от края на април, след като историята на Красимира Обретенова, на която ѝ се е наложило да емигрира в чужбина, за да осигури качествено лечение на детето си, което е с увреждания, разплака Борисов. Впоследствие Петков потвърди, че е наложително да има промяна на системата за хората с увреждания.

"Ще бъде направена проверка и ще бъде докладвано на премиера. Това, което разбрах е, че всъщност се възразява срещу периода, в който се спира помощта при преосвидетелстване, т.е. когато изтече срокът на съответното експертно решение. Същевременно днес Министерският съвет прие постановление за изменение и допълнение в правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания", каза на 18 април социалният министър.

Въпреки приетите от него стъпки за подобряване на законовата уредба за хората с увреждания, родителите на деца с увреждания продължиха да протестират над месец. На 1 юни недоволните излязоха за пореден път пред Народното събрание и издигнаха лозунг „Системата ги убива“, показвайки недоволството си от водената от държавата социална политика.

Протестиращите настояват за нова система за оценка на уврежданията, така че и хората със специални потребности да имат достъп до образователни институции и да могат да работят. „Ще продължим с протестните действия, докато не бъдат взети реални мерки. Сега разбрахме, че вече има проект за Закон за личната помощ, който ни беше обещан преди месец от омбудсмана Мая Манолова”, каза пред един от организаторите на протеста.

Коментари: 0