SpaceX планира Starship да достигне орбита през юли

Ракетата на компанията е проектирана да изпраща хора на Луната и Марс

SpaceX планира Starship да достигне орбита през юли

Снимка: Flickr/SpaceX

1012 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

SpaceX, космическата компания на Илон Мъск, си е поставила за цел да изстреля през юли първия орбитален космически полет със своята ракета Starship. Това обяви президентът на компанията Гуин Шотуел.

„Надявам се да успеем, но всички знаем, че това е трудно“, каза Шотуел, говорейки на виртуалната конференция за национално космическо развитие, организирана от Националното космическо общество.

През изминалата година SpaceX проведе множество кратки тестови полети на прототипи Starship, но достигането на орбита е следващата стъпка в тестването на ракетата. През май компанията разкри своя план за полета, който ще стартира от съоръжението в Тексас и ще има за цел да кацне край бреговете на Хавай.

Прототипите на Starship са високи около 160 фута, или приблизително с размерите на 16-етажна сграда и са изградени от неръждаема стомана - представляващи ранната версия на ракетата, която Мъск разкри през 2019 г., припомня CNBC.

Компанията разработва Starship за изстрелване на товари и хора на мисии до Луната и Марс.

Докато флота от ракети Falcon 9 и Falcon Heavy на SpaceX са частично многократно използвани, целта на Мъск е да направи Starship напълно многократно използващ се - предвиждайки ракета, която е по-близка до търговски самолет, с кратки периоди между полетите, при които единствената основна цена е горивото.

„Не мисля, че хората наистина са разбрали какво ще прави тази система“, каза Шотуел.

Тя подчерта, че Мъск много бърза да разработи Starship и да създаде „устойчива способност, която да отведе хората на Луната и Марс“.

„Това означава, че не може да е един кораб на всеки две години, нали? Трябва да можем да управляваме десетки кораби, когато можем да пратим хора на Марс“, добави Шотуел.

Подкрепи Economic.bg