Спадът на петрола предизвика сътресения на пазарите

Цените на американските корпоративни облигации са поставени под нарастващ натиск

Спадът на петрола предизвика сътресения на пазарите

Ускореният спад при цените на петрола предизвика масови сътресения на международните финансови пазари в петък, завършвайки една бурна за енергията седмица, която принуди инвеститорите да продават акции и корпоративни облигации.

Международната агенция по енергетика в петък намали прогнозите си за растеж на търсенето през 2015, заявявайки, че разгромът на цените досега не е успял да стимулира търсенето. Коментарите на агенцията изпратиха цените на суровия петрол на нови 5- и половина годишни дъна, като по този начин спадът им за седмицата стана повече от 10%.

Суровият петрол “брент” изгуби около 45% от средата на юни до сега, достигайки 61.73 долара за барел. Американският еталон West Texas Intermediate поевтиня с 2.23 долара до 57.72 долара за барел до ниво, последно достигнато през май 2009.

Спадът на WTI под бариерата от 60 долара за барел остави инвеститорите още по- притеснени за това, че цените може да паднат допълнително преди да се стабилизират, като последиците ще бъдат за потребителите, индустрията и централните банки.

Макар спадът на цените на петрола да се отразява положително върху потребителските разходи, масовите опасения са, че резкият спад от над 100 долара за барел през юни може да не отразява само свръхпредлагане, но да е сигнал и за по- малко търсене, което от своя страна означава, че икономиката се забавя.

Падащите инфлационни очаквания също предполагат, че световната икономика е изправена пред отслабващ растеж и дезинфлация, сценарий, който наруши спокойствието на инвеститорите преди края на годината.

Скоростта на понижение на цените на петрола хвърли сянка на върху повечето пазари, като американският индекс S&P 500 тази седмица изгуби 3,5%, намалявайки по този начин печалбите си от началото на годината до сега до 8,3%.

Енергийният сектор на S&P 500 изгуби 18% от началото на октомври, като почти една пета от американските енергийни облигации с по- нисък рейтинг сега се търгуват като проблемни книжа.

Цените на американските корпоративни облигации също са поставени под нарастващ натиск, като високорисковите облигации достигнаха възвръщаемости от около 7%. Инвеститорите се втурнаха да търсят безопасни активи, тласкайки възвръщаемостта на 10- годишните правителствени облигации до 2,08%, докато доларът бе в защитни позиции цяла седмица.

Германските 10- годишни правителствени облигации паднаха с 5 базисни пункта до рекордно ниските 0,63%, макар еврото да поскъпна с 0,3% до 1.2445 долара, докато инвеститорите преценяваха възможността ЕЦБ да приложи повече стимули.

Въпреки това натискът на повечето пазари според някои изглежда неоправдан. Особено предвид фактът, че американската икономика сякаш успява да се възползва от но- ниските цени на енергията.

Подготвена от отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър

Коментари: 0