Сривът на турската лира напълни с българи пазарите в Одрин

Покупките варират от дрехи, козметика и почистващи препарати до хранителни стоки

Сривът на турската лира напълни с българи пазарите в Одрин

Снимка: Twenty20

12858 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Сривът на турската лира се отразява на броя на българите, предпочитащи да пазаруват в Турция, предава турското издание Haberumut. Поевтиняването на валутата в последните дни е стимулирало стотици туристи оттук да отидат на пазар в съседната страна. Става дума за хора предимно от района на Южна България, които са посетили Одрин, Текирдаг и Къркларели.

Регионът около Одрин отдавна е предпочитан за покупки от българските граждани. С днешното поевтиняване на турската валута пък 1 лев вече се равнява на 5.74 лири, което е допълнителен стимул за разходка до центровете за търговия.

Според местните търговци именно българите са напълнили пазарите в Одрин през уикенда. Според информацията те са се върнали през граничните пунктове в България с „пълни автомобили“. Покупките варират от дрехи, козметика и почистващи препарати до хранителни стоки.

Пред друго турско издание – Cumhuriyet, търговци разказват, че в петък целенасочено са дошли от Истанбул в Одрин, именно за да хванат вълната от пазаруващи български туристи.

Подкрепи Economic.bg