Стартира най-големият в света тест на безусловния базов доход

Изследването се очаква да даде отговор на важния въпрос как ще се отрази на обществото тази добавена финансова сигурност

Стартира най-големият в света тест на безусловния базов доход

Организацията с нестопанска цел GiveDirectly даде старт на най-големия в света експеримент, целящ да провери устойчивостта на идеята за безусловния базов доход, пише онлайн изданието Elexonic.com. Около 6000 души в продължение на 12 години в Кения ще получават такъв доход.

GiveDirectly е доброволческа организация, която финансира директни парични преводи към бедни села в Източна Африка от 2008  г. насам. Преди дни тя обяви, че официално е дадено начало на най-големия експеримент за безусловния базов доход в историята.

От 13 ноември 40 села (или общо около 6000 души) ще получават около 22.50 долара на месец 12 години. Същевременно населението в 80 други села ще получава същата  сума за само две години. В други 80 села ще получат еднократна сума, равна това, което ще получат жителите на предишните 80 за двете години. Населението в 100 села пък няма да получава никакви пари.

Очаква се експериментът да предостави едни от най-изчерпателните данни какво се случва, когато хората получават пари за нищо. Той ще помогне и за отговор на въпроси като: Спират ли хората да работят? Започват ли свой бизнес? Дали е по-вероятно да харчат парите за наркотици и алкохол или за образование?

Изследването също така данни от цялата общност с цел да установи дали добавената финансова сигурност намалява отрицателните аспекти на бедността като насилието и кражбите.

В началото на тази година във Финландия стартира двугодишен национален експеримент как работи на практика идеята за безусловния базов доход. До края на 2019 г. правителството всеки месец предоставя на 2000 граждани по 560 евро без данъчно облагане. През юни британският вестник The Independent писа, че за финландския експеримент вече е докладвано, че води до понижение на стреса, по-големи подбуди за намиране на работа и повече време за преследване на бизнес идеи.

Коментари: 0