Стартира седмото издание на „Мтел еко грант – природа с бъдеще”

Общият бюджет на кампанията през тази година е 40 000 лева

Стартира седмото издание на „Мтел еко грант – природа с бъдеще”
192 ~ 2 мин. четене
От 27 март стартира набирането на проекти, които ще се финансират по програмата „Мтел еко грант – природа с бъдеще” през 2015 година. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 20 април, като в техния фокус трябва попада устойчиво обучение и активности, свързани с децата.

Програмата спонсорира безвъзмездно проекти в областите: Повишаване на участието на деца и младежи в дейности за опазването на биоразнообразието, включително и застрашените видове; Насърчаване на практики за възпитание в опазване на околната среда на деца и младежи в детски градини и училища чрез извънучилищни дейности. 

Ново за това издание е засилването на образователния и информационен компонент. Задължителна целева група са децата и младежите до 19 години. Конкурсът е отворен и за идеи, които насърчават взаимодействието между професионалните природазащитници и училища, детски градини, читалища.

Общият бюджет на кампанията през тази година е 40 000 лева, а максималната стойност на отпусканите средства за един проект е до 8 000 лева. За финансиране от „Природа с бъдеще“ могат да кандидатстват еко-клубове и неформални ученически обединения чрез учебните заведения; организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и определени за извършване на дейност в обществена полза; читалища, регистрирани по Закона за читалищата; училищни настоятелства. 

Критериите за оценка на кандидатстващите проекти са качество и бюджет на проекта, резултати и ефект и капацитет на организацията.

Оценката ще се направи на три етапа. На първи етап кандидатстващите проекти ще бъдат разгледани от програмния екип на Фондация „Помощ на благотворителността в България“ (ФПББ), която подпомага Мтел за осъществяването на грантовата програма. ФПББ ще провери спазването на основните изисквания. 

Проектите, преминали към втория етап, ще бъдат подробно оценени и класирани според колективно достигнати препоръки за решения. В рамките на третия етап Комисия за разпределяне на средствата с участието на представители на неправителствени организации, медии и общественици ще вземе окончателно решение.Освен зам.-министър Ваня Кастрева, в журито влизат още Евгения Друмева, главен редактор на Нетинфо; Константин Вълков, програмен директор на „Дарик радио”; Събина Панайотова – популярен блогър; Стефан Аврамов, еколог от Българската фондация биоразнообразие; Елица Баракова, директор на фондация „Помощ за благотворителността в България“; Милен Атанасов, журналист в БНТ и Христо Даскалов, директор Управление на доставките, логистика и операции Мтел.

Формулярите и описание на необходимите документи за кандидатстване по програма „Мтел еко грант” могат да бъдат свалени от сайта на телекома. Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване е 20 април, само онлайн на konkurs@bcaf.org.  

„Мтел еко грант” е ежегодна дарителска програма, която финансира малки, но стойностни проекти в областта на екологията. Осъществява се със съдействието на фондация „Помощ за благотворителността в България”. 

На 28 март Мтел ще се присъедини отново и към международната инициатива „Часът на Земята“, като изключи осветлението във всички административни и търговски обекти на компанията. За един час, между 20:30 и 21:30 часа, електричеството ще бъде загасено, като Мтел отправя призив това да сторят и служителите и клиентите на компанията.Ето защо всички клиенти, посетили магазин на Мтел в съботния ден, ще получат специален подарък – свещичка, която могат да запалят по време на „Часът на Земята“.
Коментари: 0