КТБ вече се управлява от синдиците

Двамата влязоха в банката заедно с Владислав Горанов и представители на МВР ипрокуратуата

КТБ вече се управлява от синдиците

Снимка: БГНЕС

184 ~ 3 мин. четене

КТБ вече се управлява от временните си синдици. Лазар Илиев и Росен Ангелчев влязоха тази сутрин в банката, придружавани от министъра на финансите Владислав Горанов, главния секретар на МВР Георги Костов, заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков, съобщи БГНЕС.

На влизане в сградата на банката на площад "Гарибалди" финансовият министър припомни приемането на законодателството, което да уреди статута на временните синдици. "Отговорността за работата на временните синдици до голяма степен е вече отговорност на правителството", каза Горанов. Той обясни, че финансовият министър по закон вече има пряка отговорност да следи за работата на синдиците и да наблюдава редовно отчетите им по отношение опазването на имуществото на банката.

Горанов каза, че още на вчерашната среща са заявили, че могат да разчитат напълно на съдействието на всички държавни органи, като изброи и българската прокуратура, и правоохранителните служби. "Така че, ако е необходимо съдействие и информационно обезпечаване, те да могат да имат директни комуникации", подчерта финансовият министър.

Прокуратурата и аз лично съм тук на първо място, за да окажем пълна подкрепа на синдиците в тяхната дейност. Така обясни присъствието си днес зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Той подчерта, че е дошъл защото случаят се следи внимателно и ще следят резултатите от работата на синдиците. "И ако синдиците установят в рамките на своята работа тук различни нарушения, например разпиляване на имущество, прехвърляне и трансформация на активи и собственост на банката на различни подставени лица, ние няма да се поколебаем да образуваме наказателни производства да повдигнем обвинения, било за пране на пари, било за безстопанственост", каза Сарафов и посочи, че ще има обмен на информация с тях. 

На въпрос има ли закононарушения в банката, той отговори, че тепърва ще се установява. Сарафов припомни, че вече се води наказателно производство във връзка с КТБ и не изключи, че "кръгът от обвиняеми лица може да бъде разширен". "Никой не е изключен всеки, който е извършил закононарушения и престъпление ще понесе своята отговорност", каза той. В прокуратурата е получен доклад от квесторите, който тепърва ще анализират.

Сроковете на разследването Сарафов обясни с това, че навсякъде по света такива производства не завършват за два месеца. "Това не е дело за кражба на гума с джанта, това е дело за кражба на банка". "За да бъде разследването прецизно, да бъде точно, за да бъде подкрепено със съответни доказателства, то трябва да се извършат и съответните действия, включително експертизите", обясни той. Разследването продължава и се работи изключително усърдно и интензивно. Има и вариант за задочно дело срещу Цветан Василев. Той в момента в провлечен задочно като обвиняем, няма да се поколебаем да го изправим задочно и пред съда, каза Сарафов.

Временните синдици в Корпоративна търговска банка (КТБ) Лазар Илиев и Росен Ангелчев вече са вписани в Търговския регистър. Имената на квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчева са заличени.

Очаква се днес да се събере и петчленният състав на Върховния административен съд по делото за отнемането на лиценза на КТБ. Очаква се да бъде обсъдено искането на Менко Менков – адвокат на фирма "Бромак" на Цветан Василев, който настоя за отводите на председателя на ВАС Георги Колев и на съдията-докладчик по делото Росен Василев.

Коментари: 0