Столична община подготвя концесията на минералната баня в Банкя (галерия)

Πpeдcтoи ycлoвиятa дa бъдaт внeceни зa oбcъждaнe в ĸoмиcиитe нa Cтoличния oбщинcĸи cъвeт

Столична община подготвя концесията на минералната баня в Банкя (галерия) 8 Снимки

Снимка: Столична община/Район "Банкя"

3275 ~ 3 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Столична община представи параметрите на ĸoнцecията нa ремонтираната и изцяло възстановена минерална баня в Банкя. Πpeдcтoи ycлoвиятa дa бъдaт внeceни зa oбcъждaнe в ĸoмиcиитe нa Cтoличния oбщинcĸи cъвeт.  Документацията е приета от Комисията за подготвителни действия, назначена от кмета Йорданка Фандъкова.

Градоначалникът на община Банкя Рангел Марков, общинският съветник Анна Стойкова и експертите д-р Розалия Козлева и адв. Магдалена Вълова се срещнаха с граждани, за да представят условията на концесията. Тя ще е със срок от 20 години, който е максимално допустимият за отдаване според Закона за културното наследство. 

Предвидено е изграждането на закрит плувен басейн, който да е разширение на сутерена на сградата на Централната минерална баня с подземна застроена площ около 900 м2 и подземна разгърната застоена площ (РЗП) около 1500 м2. Разширението включва басейн с размери 25/12.5 м и дълбочина 1.6 м, детски басейн с диаметър 6 м и дълбочина 0.6 м, джакузи с диаметър 4.5 м и дълбочина 0.8 м, санитарни възли, съблекални с душове, кафе-бар, стая за халотерапия (солна стая) с преддверие, склад, топла връзка на залата на басейна със сградата на банята.

Концесионерът поема задължение да завърши строителството на закрития басейн в срок до 2 години от влизане в сила на договора.

Дейностите по изграждане на закрития плувен басейн са самостоятелни и независими от ползването на сградата на Централна минерална баня като балнеолечебен и СПА център.

Минималният размер на инвестициите в обекта на концесия за срока на концесията е 4 млн. лв. Предвижда се концесионната такса да е или процент от нетните приходи, или минимум 112 500 евро без ДДС.

По предложение на кмета Рангел Марков като изискване към концедента е заложена 50% отстъпка от цените на услугите за пенсионери и ученици.

Припомняме, че банята не функционираше за посетители от 2001 до 2017 г. Емблематичната сграда, построена преди почти 110 години, се рушеше и реставрацията ѝ изглеждаше почти невъзможна. В края на 2017 г. „Консорциум Банкя 2020“ спечели конкурса на Столична община за проектиране и реставрация на Голямата балнеолечебница. Средствата за ремонта бяха осигурени, след като общината продаде на „Алианц” право на строеж на хотел в близост до банята. Частният инвеститор ще ползва хотела 35 години, след което той ще премине под управлението на община Банкя. Общината получи от „Алианц“ 8.2 млн. лв. без ДДС.  

След реставрацията в сградата е изграден модерен СПА център, има обособени зали за лечебна физкултура и балнеопроцедури. Големият басейн е с напълно възстановен купол. По края на салона са запазени някогашните малки корита, които са от мрамор с месингови чучури, а над тях е емблемата на банята – отворена мида.

Строителството на Голямата баня започва с финансиране от 1 милион златни лева през 1907 г. и е открита официално на 24 май 1911 г. Пocтpoeнa е пo плaнoвe нa арх. Карл Xoxeдep oт Mюнxeн пoд pъкoвoдcтвoто нa apx. H. Heшeв и пpeдпpиeмaчитe бpaтя Caвoви oт Coфия и Hикoлa Paнгeлoв oт Бaнкя. Това е първата лечебна сграда у нас, снабдена с модерните за времето си технически съоръжения. Банята е била посещавана както от местните жители и курортистите, така и от царски особи. Това й дава привилегията да се нарича Царската баня.

Подкрепи Economic.bg