Страсбург подлага страната ни на критично изпитание

Наблюдението над България може да се поднови заради дефекти в демокрацията

Страсбург подлага страната ни на критично изпитание

В средата на следващата седмица парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) праща у нас двама наблюдатели, от чиито изводи ще зависи дали да поднови наблюдението си над България заради дефекти в нейната демокрация.

Никоя европейска държава не е стигала до такова публично унижение досега. Страната ни се избави от мониторинга в Съвета на Европа преди 16 години - в началото на 2000 г. След това обаче към България бяха отправени много зебележки и влезе в постмониторингова процедура. Оттогава е в "диалог" с ПАСЕ, който може или да бъде прекратен, или да прерасне в ново пълномащабно наблюдение.

В момента освен България в постмониторингов диалог са още три държави - Македония, Турция и Черна тора.

Франк Швабе, социлдемократ от Германия, и Жолт Немет, консерватор от Унгария, ще посетят страната ни на 8 и 9 юни, съобщи днес пресслужбата на ПАСЕ. Те ще се срещнат с премиера Бойко Борисов, с външния министър Даниел Митов, с министрите на вътрешните работи и образованието Румяна Бъчварова и Меглена Кунева, със заместник-министър на правосъдието и с омбудсманката Мая Манолова, предаде Сега. В Народното събрание ще разговарят с председателят Цецка Цачева, с българската делегация в ПАСЕ и с представители на различни парламентарни групи. Предвидени са срещи с представители на гражданското общество и на чуждестранните среди в България.

Последната предишна проверка бе точно преди една година и тя установи хронични проблеми в българската демокрация. Сега остава ПАСЕ да реши какво да прави, след като постмониторинговият диалог не води до съществени промени.

Коментари: 0