Строители се оплакват, че медиите плашат потенциалните купувачи

От Асоциацията категорично отричат да има криза на пазара и цитират данни за ръст на цените

Строители се оплакват, че медиите плашат потенциалните купувачи

На снимката, от ляво надясно – Борислав Точевски, Дрийм Хоум, Десислава Петрова, BESO HOMES, Георги Шопов, Тобо Груп, Димитър Димитров, ЕСИ-МГ

Автор: Вероника Тонева
Прави впечатление тиражирането в медии, социалните мрежи и специализираните интернет форуми, че се очаква срив на пазара на недвижими имоти, което създава неприятности и трудности с клиентите. Те имат средства за инвестиране, но медиите по някакъв начин налагат страх в това отношение. Това коментира Десислава Петрова от строително-инвестиционната група Beso Homes, част от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

Тя категорично опроверга всички очаквания за криза на имотния пазар. „Със сигурност думата рецесия е навлязла вече в ежедневието ни и това е продиктувано от проблемите на някои европейски икономики и на очакването какво ще се случи в САЩ. В България категорично нямаме такава ситуация, а напротив - статистиката показва нещо различно. Най-новата прогноза на икономистите от Уникредит е за 3.5% реален ръст на БВП“, обясни Петрова и допълни, че вътрешното потребление в България категорично „остава високо, безработицата ниска, а доходите продължават да растат“.

Според нея търсенето на имоти в столицата остава активно. 70% от купувачите търсят двустайни апартаменти, като половината от тях – за инвестиция. „През последната година и половина имаме растеж на инвестициите на българи, които живеят в Англия и купуват апартаменти в столицата. Brexit е един от основните фактори за инвестиционната им активност, защото несигурността ги кара да влагат средствата си в нещо познато“, обясни Петрова и допълни, че такива сделки в компанията са около 10%.

Освен това се забелязва ръст на клиентите, които идват от по-малките градове в страната и инвестират в апартаменти в София. За последната година имотите в София са поскъпнали с 5%, но въпреки това се наблюдава засилен интерес към покупката на нови жилища, смятат от Асоциацията. Това се обуславя от високата покупателна способност, ръстът на средната работна заплата и ниската безработица.

От НАСП съобщиха и за редица проблеми в сектора, сред които административната тежест и несъвършенствата в Закона за устройството на територията.

„Недопустимо е участниците в сектор, който създава работни места и внася приходи в местния бюджет, да бъдат заклеймявани като обществен враг. Нашата дейност е пряко свързана с подобряване на жизнения стандарт на хората чрез изграждането на достъпни и качествени жилища. А всеки път, когато властта говори за гражданите, сякаш забравя, че ние и нашите служители също сме граждани“, коментира Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. По негови думи проблемът може да се реши с „рестарт на цялата система“. Той даде пример с Германия, където общината проверява единствено архитектурния план, а не целия проект.

От Асоциацията настояват за въвеждане на електронно строително разрешително, както и дигитализация на целия процес. Борислав Точевски от НАСП отново заговори за намаляване на административната тежест.

„Административната тежест е бич за обществото, защото така то произвежда по-малко и е по-бедно“, коментира Точевски.
Коментари: 0