Суша и горещини обхванаха северната част на Европа

В Швеция изгоря площ, два пъти по-голяма от тази на Париж

Суша и горещини обхванаха северната част на Европа

Снимка: БТА

1236 ~ 1 мин. четене
Цялата северна част на Европа е обхваната от суша и горещини. Силно засегната е северната провинция Лапландия във Финландия, където бушуват няколко пожара, изпепеляващи гори и храсти. Разраства се и пожарът по източната граница на страната, тръгнал от Русия, съобщава Франс прес. 

Високи температури са отчетени и в Норвегия. Последните два месеца - май и юни бяха рекордни в историята на страната. Май беше най-топлият месец, а през юни температурите бяха над нормалните за сезона и често стигаха над 30 градуса по Целзий. 

В Швеция през последните три месеца на места почти не са регистрирани дъждове. За най-малко два века и половина юли е регистриран като най-топлият месец. 

Швеция се бори с големи горски пожари и поиска помощ от други страни. Най-малко 25 000 хектара вече изгоряха или продължават да горят там. Това е два пъти повече от площта на Париж.

В Обединено кралство от 1 юни до 16 юли са паднали само 47 мм дъж, което прави лятото най-сухото от 1961 г. 

В Литва и Латвия също страдат от най-продължителната суша от десетилетия. В западната част на Латвия цяло село бе евакуирано заради горски пожар, с който и до днес властите в страната се борят.

В Германия избухна най-големият пожар за последните 18 години в централната провинция Саксония - Анхалт, който опустоши 80 хектара гори. Цяла Източна и Северна Германия са застрашени от пожари, тъй като от седмици не е валял дъжд района. 

Метеоролози прогнозират, че горещата вълна ще продължи и през следващите седмици. 
Подкрепи Economic.bg