Световната банка понижи прогнозата си за глобалния растеж

САЩ и евтиният петрол не могат да компенсират колебливите резултати в Европа, Китай и Япония, посочват от институцията

Световната банка понижи прогнозата си за глобалния растеж
Автор: Стилиян Гребеничарски

Световната банка оряза прогнозата си за глобалния икономически растеж през тази година, съобщава Bloomberg. В основата на решението е неспособността на икономическия растеж в САЩ е евтините горива да компенсират разочароващите резултати в Европа и Китай.

Според международната институция, световната икономика ще се разшири с 3% през 2015 г., при оценка от 3,4%, направена през юни. В публикувания късно снощи Доклад за глобалните икономически перспективи се подчертава нарастващите различия между стопанствата на САЩ и останалите развити страни. Охлажда се и оптимизма, че евтиният петрол ще провокира сериозен ръст в производството в световен план.

„С опасността от ръст на волатилността на финансовите пазари, усложняване на геополитическите проблеми и продължаваща стагнация в еврозоната и Япония, рисковете за глобалното възстановяване са значителни и накланят растежа в негативна посока”, посочват авторите.

„Световната икономика днес е много по-голяма от това, което е била в миналото и на практика имаме ситуация, когато огромен влак трябва да бъде издърпан от един единствен локомотив – САЩ. Това не дава особено оптимистични перспективи пред света”, коментира в конферентен разговор Каушик Басу, главен икономист на Световната банка.

Базираната във Вашингтон институция повиши прогнозата си за САЩ от 3 на 3,2%, но в същото време оряза тази за еврозоната и Япония, посочвайки продължаващите ефекти от финансовата криза и наличието на структурни проблеми в икономиките. Стопанството във валутния съюз вероятно ще нарасне с 1,1% през тази година, при предишни оценки за 1,8%. Негативната корекция за Япония е сравнително малка - от 1,3 до 1,2%.

Очакванията за Китай също бяха снижени, но според Световната банка, страната преминава през „контролирано забавяне в растежа”. Прогнозата през юни бе за 7,5%, през октомври – 7,2%, а в последния доклад е орязана с още 0,1 пр. п.

Световната банка е по-песимистична и за глобалния растеж за 2016 г., понижавайки оценката си с 0,2 пр. п. до 3,3%. Уточнява се, че растежът през двете години може да е и по-нисък, поради по-слабо доверие, което насърчава спестяването, за сметка на потреблението, независимо от рекордно ниските лихвени проценти в редица развити и развиващи се страни. Натиск може да окаже и трансферът на доход от страните-производителки на петрол към тези потребителки.

Институцията очаква нефтът да поевтинее с 32% през настоящата година. Този спад исторически е свързван с принос към растежа на световното стопанство с около 0,5 процентни пункта.

През октомври МВФ също коригира надолу очакванията си до 3,8%, а през следващата седмица Фондът трябва да публикува актуалните си прогнози.

Коментари: 0