Световната икономика няма да се отърси от конфликта между САЩ и Китай с десетилетия

Двете най-големи икономики превръщат интернет в ново поле за геополитическа конкуренция

Световната икономика няма да се отърси от конфликта между САЩ и Китай с десетилетия

Снимка: Pexel

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

TikTok, WeChat и Huawei са само малка част от голямата промяна, която глобализацията ще разпространи по всички краища на света. Конфликтите между САЩ и Китай имат потенциала да предначертаят хода на глобалната икономика, като справянето с последиците от търговската война би отнело десетилетия след нейното приключване, пише Bloomberg в свой анализ.

Действията на настоящия президент Доналд Тръмп за спиране на достъпа на големите китайски компании до личните данни на американците са част от по-широки усилия за създаване на т.нар. „чисти мрежи“, до които Китайската комунистическата партия няма да има достъп. Тази програма включва всичко - от 5G мрежи и облачни услуги до подводни кабели. Това е и причината вече оказва влияние върху сключването на корпоративни сделки и геополитиката, като държавите и компаниите са принудени да изберат страна, на която да застанат. 

Пазарите започват да оценяват риска в дългосрочен план. Информацията, че Китай планира да преструктурира вътрешната си индустрия за компютърни чипове, предизвика поевтиняване на акциите, които заличиха около 100 млрд. долара от ключов индекс, следящ сектора на полупроводниците. Понастоящем в САЩ се обсъжда дали да се ограничи достъпа на Китай до всички данни - от интелигентните хладилници до мониторите на различните уреди за тренировка. Бизнес лидерите от Силициевата долина до Шънджън се притесняват, че по този начин ще се стигне до разделяне на глобална икономика.

„Всичко това е атака срещу самия интернет“, коментира Андрю Съливан, президент на Internet Society, което е защитник на отворените мрежи по целия свят. "Това е опит да се унищожи цялата икономика, която функционира на базата на мрежови приложения", добави Съливан.

Китайският технологичен милиардер Джак Ма определи данните като по-важни от петрола за управлението на икономиката в 21-ви век. Битката за контрол над интернет пространството заплашва да раздели света на конкурентни лагери, тъй като изкуственият интелект ще позволи на различни продукти (от тостери до клинове за йога) да предават данни.

Избери си страна

Великобритания, Австралия и Япония вече последваха САЩ в забраната на Huawei от изграждане на 5G мрежи. Индия забрани повече от 100 китайски приложения, включително платформата за видео споделяне TikTok. Делхи също така се присъедини към инициатива на Япония и Австралия за сътрудничество по веригите за доставки - ход, разглеждан като намаляване на икономическата зависимост от Пекин.

"Интернет се превърна в новото поле за геополитическа конкуренция“, коментира Джефри Герц, научен сътрудник към Brookings Institution във Вашингтон. 

Тръмп издига идеята за „отделяне“ на американската икономика от Китай, като същевременно изключва компаниите, включително Huawei, от достъпа до американски технологии и оборудване. Semiconductor Manufacturing International - водещият производител на чипове в Китай, отчете поевтиняване на акциите с 23% в понеделник вследствие на доклад, според който администрацията на Тръмп може да включи компанията в черния си списък заради търговски отношения с китайската армия. Компанията отрича подобно сътрудничество.

"Ще сложим край на нашата зависимост от Китай", коментира Тръмп. Въпреки това Китай би могъл да устои на прекъсването на икономическите връзки със САЩ, но не би поел удара, ако тези действия ги предприемат всички съюзници на Тръмп. Този сценарий може да намали потенциалния растеж на Китай до 1.6%, по данни на Bloomberg Economics.

Възможните сценарии пред Китай

Разединяването на глобалната икономика все още е далеч. Първата фаза на търговската сделка все още се запазва, американските мултинационални компании увеличиха инвестициите в Китай миналата година, а капиталът на САЩ продължава да се влива в китайски акции и облигации. Приблизително 230 китайски компании с пазарна капитализация от около 1.8 трлн. долара са били регистрирани на фондовите борси в САЩ, показват юлските изчисления на Peterson Institute for International Economics. 

Bytedance започна преговори за продажба на американските операции на TikTok, докато Google и Facebook замразиха плановете си за подводен кабел между САЩ и Хонконг миналия месец. Китайският технологичен гигант Tencent е ключова сила в глобалното разпространение на игри и неговото приложение WeChat често се използва от американски компании като Walmart и Starbucks за рекламиране на стоки и услуги във втората най-голяма икономика в света.

Действията на САЩ са не толкова свързани със защитата на неприкосновеността на личните данни, а по-скоро с адресирането на предполагаемите рискове за сигурността. В администрацията на Тръмп има консенсус, че Китай се е възползвал от отворения интернет, като същевременно е блокирал своите граждани от западните медии и социални мрежи, и САЩ трябва да се подготвят за потенциалното използване на данните като оръжие.

Китайският външен министър Ван И се противопостави на обвиненията на САЩ срещу TikTok и WeChat, като предложи международни правила за сигурност на данните, които биха забранили на правителствата да имат достъп до информация, придобита от чуждестранни операции на компании. Той нарече ходовете на САЩ „явни актове на тормоз“. Така или иначе все още има много страни, които ще продължат да правят бизнес с Китай, особено тези, които имат достъп до евтини заеми за изграждане на дигитална инфраструктура. 

Но големият проблем при разрешаването на конфликта между САЩ и Китай е доверието: държавният секретар Майкъл Помпео заяви миналия месец, че САЩ трябва да „оспорват всичко, което казват“, а самият Китай не е положил особени усилия за опровергаването на тези страхове. Законът за националната сигурност на Хонконг е насочен към защитници на демокрацията и подтиква Facebook, Google и Twitter да преустановят обработването на искания за данни от китайското правителството, което в крайна сметка може да се окаже пагубно за тях.

Коментари: 0