Световните лидери за нападението в Барселона

Коментари относно терористичния акт, отнел най-малко 13 човешки живота, за който „Ислямска държава” пое отговорност

Световните лидери за нападението в Барселона

След като микробус се вряза в тълпа пешеходци в испанския град Барселона, отнемайки живота на най-малко 13 души, а терористичната групировка „Ислямска държава” пое отговорност, не закъсняха реакциите на различните световни лидери.

Испанският премиер Мариано Рахой обеща да подведе под отговорност извършителите и организаторите. След като в Испания беше обявен тридневен траур, той каза: „Жертвите и близките им – това сега е главното за нас. Искам да изразя солидарността на Испания към Барселона. Мадрид, Париж, Брюксел, Ница, Лондон изпитаха същата болка, която сега изпитват барселонците”.

 „Ние също знаем, че тероризмът може да бъде победен, той може да бъде победен чрез единство, полицейски операции, превантивни мерки, чрез международна подкрепа и с твърдо намерение да бъдат защитавани ценностите на нашата цивилизация”, каза още Рахой.

Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна изрази увереност, че терористичните актове няма да променят начина на живот на европейците. „Ние няма да позволим на тези убийци да променят нашия начин на живот. Тероризмът може да ни носи много тъжни и печални моменти, но той няма да успее да ни победи”, каза  тя и добави: „Именно Барселона символизира много от това, което представлява въплъщение на начина на живот на свободния свят: красота, търпимост, любов към живота, мирно съжителстване на хора от различни страни и култури”.

Френският президент Еманюел Макрон написа в Twitter: „Оставаме обединени и непоколебими”. По-късно добави: „Ние стоим до тези, които се борят срещу расизма и ксенофобията. #Charlottesville”. Хаштагът се разглежда като явна препратка към случващото се напоследък в САЩ и по-конкретно към американския му колега Доналд Тръмп, който коментирайки Барселона, цитира история в подкрепа на масовите убийства на расистка основа. Властите в Париж засилиха контрола по френските граници.

Британският премиер Тереза Мей каза: „Моите мисли са с жертвите на днешната ужасна атака в Барселона и службите за спешна помощ отговарят на този продължаващ инцидент. Великобритания стои до Испания срещу терора”.

Европейската комисия запази минута мълчание в памет на жертвите в Испания, а белгийската прокуратура започна разследване във връзка с терористичния акт.

Коментари: 0