Търсят се кадри за корабостроенето

Липсват както инженери, така и средни специалисти

Търсят се кадри за корабостроенето

Снимка: Стоян Йотов

Корабостроителната индустрия у нас изпитва остър глад за кадри. Нужни са десетки млади специалисти по корабни двигатели и механизми, по корпусни работи, по заваряване, електроинженери, проектанти. Още по-голям е дефицитът при средните специалисти. Всеки от корабостроителните и кораборемонтните заводи е обявил, че търси по 20-30 корпусници, още толкова заварчици, корабни монтьори и други специалисти.

В същото време приемът на инженери корабостроители е 30 души, от които се дипломират най-много 25, казва доц. Харалан Хараланов, ръководител на катедра "Корабостроене" към Корабостроителния факултет на Техническия университет-Варна пред "Черно море". Това е единственото у нас висше учебно заведение, което има подобна специалност.

Според данните на МОН, в момента най-малка е безработицата сред завършилите на първо място военно дело, на второ - медицина, и на трето - корабостроене и транспорт.

Очаква се гладът за кадри за корабостроенето да се засили заради оживлението в бранша и развитието на офшорната индустрия.

Предстои в МОН да решат за приоритетно финансиране на инженерни кадри за тези специалности, за да се повиши интересът на младите хора към тях.
Коментари: 0