3-те млрд. евро за Турция да не са за сметка на оперативни програми

Проектът за ж.п. линия до Китай е възможен, но няма да стане бързо

Томислав Дончев:

3-те млрд. евро за Турция да не са за сметка на оперативни програми
Макар все още да не е ясно от къде ще дойдат 3-те млрд. евро за Турция за борбата срещу бежанската криза, позицията на България е, че не трябва да бъдат намалявани парите за оперативни програми. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на BTV.

По думите му Турция е по-отговорна от редица други страни по отношение на бежанците. Той отрече да смята, че страната използва кризата, за да оказва натиск върху ЕС. Вицепремиерът посочи, че южната ни съседка вече е похарчила много повече от 3 млрд. евро за бежанците, които са на нейна територия.

Дончев успокои, че България не е  пряко засегната от конфликта между Турция и Русия, но и не бива да се създава изкуствено спокойствие. Според него санкциите към южната ни съседка няма да донесат ползи за страната, тъй като такива има и срещу държавите от ЕС и те донесоха до загуби за много български производители. 

По отношение на визитата си в Китай Дончев разказа, че животът там е много по-различен от този Европа и до скоро изобщо не е имало годишен платен отпуск, а само 1-2 дни за Нова година. Според него проектът за построяване на ж.п. линия до Китай, която да минава през България, е възможен, но няма да стане бързо. Ако е икономически изгодно за тях, китайците биха построили нов блок на АЕЦ "Козлодуй", но страната ни няма да поема ангажимент към такъв проект, каза още вицепремиерът.  
Коментари: 0