Tesla разпуска служители и ще ореже заплатите на всички

Пандемията на коронавируса намали търсенето на автомобили в САЩ

Tesla разпуска служители и ще ореже заплатите на всички

Снимка: БТА

1360 ~ 2 мин. четене
Tesla каза на служителите във вторник, че ще пусне в отпуск всички не основни работници и ще ореже заплатите по време на спирането на производствените мощности в САЩ заради избухването на коронавирус, предава Reuters. 

По план компанията трябва да възобнови нормалните си операции на 4 май, с известни изключения, става ясно от имейл, изпратен до служителите в САЩ от адвоката на дружеството Валъри Уокман. 

Компанията спря производството на фабриката си за превозни средства в Сан Франциско и тази за соларни панели в Ню Йорк на 24 март. Стъпката е част от усилията за управление на разходите и постигане на дългосрочни планове.

Пандемията на коронавируса намали търсенето на автомобили в САЩ и принуди и други автомобилни производители да разпуснат служителите си. 

Намаленията на заплатите в Tesla ще има от 13 април, като съкращенията ще останат в сила до края на второто тримесечие, става ясно още от имейла. В САЩ заплатите на работниците ще бъдат намалени с 10%, заплатите на директорите с 20%, а на вицепрезидентите – с 30%. Подобни мерки ще бъдат въведени в чужбина.

Служителите, които не могат да работят от вкъщи и не изпълняват критично важна дейност на място във фабриките, ще бъдат разпуснати, но ще запазят здравните си придобивки, докато производството се възобнови.

В автомобилния завод на Tesla в САЩ са заети над 10 000 работници, а годишното производство е малко над 415 000 бройки към края на декември 2019 г. Сегашните прекъсвания спъват планираното увеличаване на производството на спортния Model Y, чието търсене се очакваше да бъде голямо. 

На 20 март Tesla заяви, че има достатъчно ликвидност, за да се се справи успешно в удължения период на несигурност. Според изнесените данни разполага с около 6.3 млрд. долара в брой към края третото тримесечието, преди скорошното увеличение на капитала с 2.3 млрд. долара.

Компанията в четвъртък изненада инвеститорите със силен брой доставки за първото тримесечие, въпреки избухването на коронавирус. През първото тримесечие на 2020 г. компанията е произвела 100 000 автомобила, а продажбите са с 40% ръст на годишна база. 

Подкрепи Economic.bg