Toshiba съкращава 7 000 работни места

Компанията продължава да продава и закрива закъсалите си поделения по света

Toshiba съкращава 7 000 работни места

Снимка: Wikipedia

Toshiba ще съкрати хиляди работни места в пореден опит да подобри бизнеса си. Японският конгломерат заяви в четвъртък, че освобождава 7 000 служители, или около 5% от общата си работна сила, като част от нова, петгодишна стратегия. 

Toshiba ще продаде и бизнеса си природен газ в Съединените щати, който изпитва затруднения, и ще ликвидира британското си поделение за ядрена енергия.

Акциите на компанията поскъпнаха с повече от 12% в търговията в Токио след обявяването на плановете. Инвеститорите бяха подкрепени и от решението на Toshiba да изкупи обратно до 40% от собствените си акции и обещанието да увеличи изплащането на дивиденти.

Toshiba заяви, че се надява да продаде американския си бизнес за втечнен природен газ до март 2019 г., но не предостави подробности за възможни купувачи. Компанията очаква да поеме загуба от 93 млрд. йени (818 млн. долара).

Затварянето на NuGen, британското ядрено поделение, ще започне в началото на следващата година, след като компанията не успя да му намери купувач.

След преструктурирането, Toshiba заяви, че бизнесът й ще се съсредоточи върху области като съхранение на енергия и полупроводници за индустрии като автомобили и инфраструктура.

Конгломератът през последните години се наложи да разпродаде големи активи, за да оцелее, включително контролираните от него високо оценени бизнес процеси с чипове, който бе купен от група от инвеститори, сред които и Apple.

В началото на тази година Toshiba приключи катастрофалното си завръщане в американската атомна електроцентрала, като продаде Westinghouse, своята фалирала американска ядрена единица, за 4,6 млрд. долара на канадската инвестиционна фирма Brookfield Business Partners.

Доверието на инвеститорите в Toshiba беше разтърсено през 2015 г. от огромен счетоводен скандал, който доведе до оставките на тогавашния изпълнителен директор на фирмата и на няколко членове на борда.
Коментари: 0