Toyota инвестира €275 млн. в завод на Острова въпреки Brexit

Компанията се надява Лондон да запази достъпа си до общия пазар на ЕС

Toyota инвестира €275 млн. в завод на Острова въпреки Brexit

Въпреки предстоящото излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, японският автомобилен гигант Toyota ще инвестира 240 млн. паунда (275 млн. евро) в завода си в Бърнастон, Великобритания, съобщава BBC.

Предприятието, което произвежда моделите Auris и Avensis, ще бъде изградено върху върху новата глобална система за производство на компанията Toyota Global New Architecture. До 2020 г. почти всички нови модели на Toyota ще бъдат изградени върху тази платформа.

В предприятието работят около 2500 души, а още почти 600 са служителите в завода за двигатели на Toyota в Дийсайд, Северен Уелс. Фабриката в Бърнастон произвежда около 180 хил. превозни средства годишно, които се изнасят в Европа и на други пазари.

Инвестицията показва, че компанията прави всичко възможно, за да направи Бърнастон по-конкурентоспособен, заяви Йохан ван Зил, изпълнителен директор на Toyota Motor Europe.

„Продължаващ свободен достъп до общия пазар между Великобритания и Европа, който е предвидим и без излишни усложнения, ще бъде ключов за бъдещ успех“, подчерта ван Зил.

Асоциацията на британските производители и търговци на автомобили заяви, че несигурността около Brexit и бъдещите търговски споразумения на Обединеното кралство са засегнали инвестициите в автомобилния сектор.

Инвестиционните ангажименти в сектора за 2016 г. са над 1.66 млрд. паунда (1.92 млрд. евро), което е значително по-малко от 2.5 млрд. паунда (2.88 млрд. евро), отчетени през 2015 г.

Инвестицията на Toyota „подчертава вярата на компанията в нейните служители и ще гарантира бъдещето на завода – мястото във Великобритания, където следващите модели на Toyota, които ще бъдат произвеждани“, заяви британският министър, отговарящ за бизнеса и индустриалната стратегия Грег Кларк.

Правителството осигурява 21.3 млрд. паунда (24.6 млрд. евро) долара за обучение, научни изследвания и развитие и подобряване на екологичните показатели на предприятието в Бърнастон.

През миналата година друг автомобилен производител Nissan съобщи, че ще произвежда моделите си Qashqai и X-Trail в завода в Съндърланд, след предоставените „подкрепа и гаранции“ от британското правителство.

Коментари: 0