Тръмп блокира влизането на China Mobile в САЩ

Поводът отново е рискове за националната сигурност

Тръмп блокира влизането на China Mobile в САЩ
472 ~ 2 мин. четене
Правителството на САЩ направи стъпка да блокира предлагането на услуги от China Mobile на американския телекомуникационен пазар, препоръчвайки молбата на компанията да бъде отхвърлена, тъй като дружеството е собственост на китайската държава и това поставя рискове за националната сигурност на САЩ.

Федералната комисия по комуникациите (FCC) трябва да откаже заявлението на China Mobile от 2011 г. да предлага телекомуникационни услуги между Съединените щати и други държави, заяви в изявление, публикувано на уебсайта й, Националната телекомуникационна и информационна администрация (NTIA), предава Ройтерс.

"След сериозна ангажираност по темата с China Mobile, опасенията за повишен риск за американските правозащитни и национални интереси в областта на сигурността не можаха да бъдат разрешени", казва в изявлението Дейвид Редъл, помощник-секретар по комуникациите и информацията в Министерството на търговията на САЩ, от което е част и  NTIA.

China Mobile, най-големият телекомуникационен оператор в света с 899 милиона абонати, не отговори веднага на искането на Ройтерс за коментар по темата.

Ходът срещу China Mobile на администрацията на президента Тръмп идва насред нарастващите търговски търкания между Вашингтон и Пекин. Съединените щати ще наложат мита на стойност от 34 милиарда долара за стоки от Китай на 6 юли, за които се очаква Пекин също да наложи насрещни тарифи, припомня Ройтерс.

Това не е и първият случай, в който американската администрация отказва достъп до щатския пазар на китайски компания, бяха спрени и редица търговки сделки между китайски и американски фирми.

Наскоро ZTE Corp, производител номер 2 в Китай на телекомуникационно оборудване, беше принудена да прекрати операциите си през април, след като САЩ наложиха забрана на доставчиците на компанията, заявявайки, че тя е нарушила споразумение, касаещо американските санкции срещу Иран и Северна Корея. По случая ZTE бе намерено решение, и след като компанията се съгласи да плати 1,7 млрд. долара санкции, започна възстановяване на операциите си.

China Mobile Communications Corp, държавно контролирана фирма, притежава почти 73% от China Mobile към декември, според данните на Thomson Reuters.
Подкрепи Economic.bg