Тръмп замразява кандидатстването за зелена карта

Мярката е не толкова заради здравето на американците, колкото за предпазване на работните им места

Тръмп замразява кандидатстването за зелена карта

Снимка: Wikimedia

984 ~ 1 мин. четене

Доналд Тръмп обяви, че заради коронавируса ще издаде указ да се замрази приемът на кандидатури от чужденци за постоянно пребиваване в САЩ, пише BBC. Като причина за въвеждането на мярката американският президент не изтъква здравето на хората, а предпазването на работните им места.

Не е особено ясно доколко ефективен ще е ходът на Тръмп, тъй като повечето услуги за получаване на виза за временно спрени заради разпространението на Covid-19 в страната. Според критиците на държавния глава на САЩ той просто се опитва да отклони общественото внимание от неадекватния първоначален отговор на администрацията му спрямо коронавируса. Към днешната дата в САЩ заразата е отнела живота на почти 45 хил. души.

Опозиционната Демократическа партия също така обвинява администрацията в Белия дом, че използва пандемията, за да ограничи имиграцията към САЩ. Тази тема традиционно бе сред основните въпроси в предизборната кампания на Тръмп. Заради коронавирусната криза обаче имиграцията премина на по-заден план, докато насрочените за ноември президентски избори наближават.

На брифинг относно коронавируса Тръмп заяви, че изпълнителната заповед за замразяването приема на документи за зелени карти вероятно ще бъде подписана днес. Засега се планира мярката да действа 60 дни, но по думите на американския президент тя би могла да бъде удължена „много повече“ в зависимост от състоянието на местната икономика.

Подкрепи Economic.bg