Trener.football променя треньорската професия

Български футболен отбор вече е поръчал новата система, събираща статистическа информация

Николай Ташев, отговaрящ за бизнес развитието на Stacksport:

Trener.football променя треньорската професия

На снимката: Роман Джуров, Валентин Иванов, Николай Ташев (от ляво надясно)

Снимка: Личен архив

2108 ~ 5 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
С Николай Ташев се запознахме по време на технологичния фестивал Webit. Заедно с Роман Джуров и Валентин Иванов основават компанията Stacksport, занимаваща се с разработването на софтуер за видео обработка в реално време, облачна инфраструктура и стрийминг услуги. С Николай разговаряхме за приложението trener.football, което е създадено, за да помага на треньорите в работата им с играчите в отбора. 

- Разкажете повече приложението trener.football? 

Идеята на нашето приложение е да послужи в областта на професионалния спорт. Ние сме се насочили първо към футбола, тъй като преценихме, че е по-близо до нашия манталитет, а и е присърце на екипа. Какво представлява trener.football: в реално време засича топката, реферите и играчите, като разпознава кой кой е, следи ги и събира статистическа информация за около 300 параметъра. Това включва например задържане на топката, удари към вратата, пасове, успешност и още много други – все информация, която ще помогне на треньорите във вземането на решения и оптимизиране на работата с всеки футболист. 

- Как се роди идеята за trener.football? 

Идеята дойде на техническото лице в нашия екип – Валентин Иванов, на който му хрумна възможността да създадем платформа за обработка на видео в реално време. Първоначалната идея беше свързана със създаването на платформа, изградена на облак, която да позволява на всеки човек да обработва видео и да създава каквито алгоритми сам прецени. Разработката се оказа много сериозна и след като измислихме приложението, започнахме да мислим в каква сфера би могло да послужи. Доста бързо се ориентирахме към спорта. В момента, в който започнахме да го предлагаме, веднага срещнахме приемственост. Това беше индикатор, че инициативата е успешна и ни даде мотивация да стартираме работата.

- Как конкретно ще помогне тази статистическа информация на треньорите? 

Професионалният футбол става все по-конкурентен и отборите търсят всякакви начини да победят противниците си, в това число с различни тактики и схеми. В последно време все повече се прибягва и към технологиите – използва се GPS проследяване и различни други софтуери. Те помагат да се следи развитието на играчите и да се събере статистическа информация за силните и слабите страни. Идеята е по този начин да се оптимизира работата, а усилията да се фокусират там, където има нужда от подобряване, а това, което е добре – да се задържи и да се използва. Хубавото на тази статистика е, че не е подложена на филтър, който човек сам си слага заради личното си мнение и емоции.

- Кои са преките ви конкуренти в тази сфера? 

Конкуренти са ни фирми от САЩ и Западна Европа, които инсталират камери по игрища в Италия, Англия, Америка. Те обаче се занимават и с broadcasting (радио и тв предаване) технологии. Онова, което ние правим по-добре е, че предлагаме по-голям набор от информация – те следят около 30 параметъра, ние следим около 300. Освен това, техните технологии са разработени на друг принцип – пак става дума за софтуер с камери, но такъв, който се управлява от хора. Това, че те не са инвестирали повече, дава шанс на нас да навлезем с доста повече шум. Нашата цел е да направим целия процес абсолютно автоматизиран, така че събраната информация да е абсолютно безпристрастна. 

- Какво представлява самата технология?

Ние правим абсолютно цялата инсталация, поставяме камери с HD качество, окабеляваме и инсталираме допълнителен хардуер. Информацията, която генерира системата, е огромна и затова трябва да се направи инфраструктура на място, така че да може да поеме целия трафик. Намираме всички необходими компоненти, изграждаме цялата инфраструктура на системата и инсталираме нужния софтуер. Той включва обработка на информацията на локално ниво или в нашия облак, което дава възможност на всяко мобилно устройство с интернет да влезе в системата и да борави с информацията. 

- На какъв етап е  пилотният ви проект и кога се очаква да стартира? 

В момента работим с първия си клиент, като след около 3 седмици очакваме да завършим инсталацията и да пуснем пилотния проект. Щом стартира, веднага ще можем да започнем да подаваме на треньорския щаб информация както от тренировките, така и от мачовете. Засега е тайна кой е отборът, единствено мога да издам, че е български. В момента завършваме инсталациите, за да направим финалното демо на системата. Поставили сме си конкретни цели и ако те бъдат постигнати, договорните ни отношения напредват. За момента системата ни се представя изключително добре. Нямаме нито забавяния, нито някакви други проблеми, така че сме напълно спокойни. 


- На кои други пазари планирате да навлезете? 

Подобни системи са изключително скъпи - и хардуерът, и софтуерът. В тази връзка потенциалните ни клиенти трябва да са първенства като Висшата лига в Англия например. Идеята е, че трябва да имат покупателната способност, за да могат да си позволят нещо такова. Нашата цел са САЩ и Западна Европа. Предвид, че все пак сме локален стартъп, решихме да пробваме и местните отбори. Досегашните ни разговори доказват, че има приемственост, просто е малко по-трудно, тъй като инвестицията е голяма и не е лесно да се  оправдае пред собствениците.

- Как финансирахте проекта си досега? 

Досега сме успявали да работим със самостоятелно финансиране, като сме си покрили разходите за още 6 месеца напред. В този период се надяваме да сключим още 4-5 сделки, с които да излезем на нула и оттам нататък вече да надграждаме. Надяваме се , че до края на годината дори ще надминем тази бройка и няма да се налага да търсим допълнително финансиране. Ако все пак се наложи, планираме да правим series a fundraising, но това ще е евентуално догодина, като се надяваме да не се стигне до там.

- Разкажете повече за екипа? 

Екипът ни е изцяло български. Хората, които работят по проекта, са с огромен опит, всеки е с минимум 15 години в съответната техническа област. Имаме хора в областта на изкуствения интелект, бази данни, програмиране, системна инфраструктура, като сме покрили горе-долу целия технически спектър. Хубавото е, че в България имаме такива специалисти, които могат да реализират нещо толкова амбициозно. 

Засега сме шестима души основен екип, като имаме и служители на непълен работен ден и хора на свободна практика. Тъй като се  разрастваме, постоянно търсим и наемаме нови хора.

- С какви други проекти се занимавате? 

Отделно от trener.football сме разработили апликация за незрящи, която все още не е завършена. Тя също се основава на алгоритми, които обработват видео. Приложението ще има 5-6 основни функции. Например в реално време ще засича обекти, които се изпречват пред незрящия и ще насочва човека как да ги заобиколи. Също така ще има опция, която да помага на хората при попълването на формуляри – посредством камерата на телефона приложението ще засича къде се намира пръстът на човека, ограничава се в едно поле около него и апликацията чете това, което той показва. Има и функция, която ще разпознава жестовете на ръката, така че да позволи на човек да увеличава и намалява звука например или да превключва от една функция към друга без да се налага да вади смартфона от джоба си.

Идеята беше много присърце на Валентин, съответно с другия ни партньор Роман Джуров се включихме моментално. Оказа се, че да навлезеш в реалността и битието на един незрящ човек е доста по-трудно, отколкото си представяхме. За щастие срещаме неимоверно голяма подкрепа в лицето на Съюза на незрящите в България, с които работим тясно. 

Това са двете основни посоки, в които сме се ориентирали в момента. Предвид големината на екипа, просто нямаме капацитет за повече. Но има още доста идеи, които смятам, че ще реализираме. 

Подкрепи Economic.bg