Три региона в България са с най-ниска продължителност на живота в ЕС

Данните са от проучване на Евростат

Три региона в България са с най-ниска продължителност на живота в ЕС
Три български региона отбелязват най-ниска продължителност на живота на гражданите ЕС. Това сочат данни от анализ на Евростат за различията в средната продължителност на живота по региони в ЕС през 2016 г. Според статистиката най-малко живеят хората в Северозападния регион (73.3 г.), Югозападния (74.4 г.) и Северния Централен (74.4 г.).

В ЕС ситуацията е по-различна като от Евростат отчитат средна продължителност на живота 81 години. За България цифрата е 74.9, което ни поставя на дъното на класацията по продължителност на живота.

Според данни на НСИ най-висок процент застаряващо население на възраст над 65 години е регистриран в областите Видин (29 на сто), Габрово (28 на сто), Кюстендил и Ловеч - по 26 на сто.Най-нисък е бил делът на възрастното население в София-град - 17 процента и в област Варна - 18 процента.

Топ 5 на регионите в ЕС най-ниски стойности на продължителност на живота допълват още един румънски и един унгарски регион. Интересен факт е, че няма държава в ЕС, в която мъжете да живеят средно по-дълго от жените, а разликата е в порядъка 3-5 години.
Коментари: 0