Трусовете на офис пазара в София не спират

Наетите площи намаляват с над 16% през второто тримесечие, нови проекти липсват

Трусовете на офис пазара в София не спират

Снимка: Economic.bg

520 ~ 1 мин. четене

През първите шест месеца на годината е отчетено значително забавяне на офис пазара в София, както и слаба наемна активност. По данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton спадът при обема на наетите площи през първите шест месеца на годината е 16%.

От началото на 2020 г. наетите площи са 55 582 кв. м, при 66 783 кв. м година по-рано. Договорът на Commerzbank за 3500 кв. м първокласни офиси в строеж в Advance Business Center е сред по-значимите сделки за второто тримесечие, като германската банка планира да локализира своя IT отдел в София. От Forton съобщават, че договор за наем са подписани за едва 20% от площите, планирани за завършване през 2020 г.

През второто тримесечие няма завършени по-големи проекти в София. Това, както и липсата на по-значими премествания на наематели, задържа дела на свободните площи около 10.6%. Тенденцията е за ръст към края на годината.

По отношение на цените, от Cushman & Wakefield Forton очакват леки корекции през следващите тримесечия, макар в момента нивата им да са стабилни. В София офертните стойности за Клас А офиси в централната градска част са около 15 евро/кв. м и 12-14 евро/кв. м за главните булеварди.

На фона на това през втората половина на 2020 г. се очаква да бъдат завършени близо 109 000 кв. м. По данни на компанията към средата на годината в процес на изграждане са около 380 000 кв. м, а общият обем офиси клас А и В надхвърля 2 млн. кв. м.

Подкрепи Economic.bg