Трябва ли еврото да замени българския лев и кога?

България влиза в еврозоната най-рано през 2019 г., смятат експерти

Трябва ли еврото да замени българския лев и кога?

Близо ли сме до въвеждането на еврото и ще ни направи ли това по-бедни? Въпросът какво става след Brexit със страните, които не членуват в еврозоната, повдигнаха западни медии.

Най-големият страх на хората е дали въвеждането на еврото няма рязко да занижи стандарта на живот, вместо да го направи по-европейски. Честното обяснение е: „Да, за кратко цените вероятно ще се повишат”. Така става при всички. Според експерти обаче, колебанията обичайно преминават за седмици.

Засега Европа не е обсъждала темата с българския премиер. Но миналата седмица финансовият министър предупреди: заради негативните настроения след Brexit, Европа може да реши да приближи до себе си по-далечните – тези без евро за основна валута. Това са България и още 6 страни. Докато започнем да броим евро, вместо левове, ще мине време. А и официално Европа си трае.

„Всички писания за някакво ускоряване на еврозоната са сметки без кръчмар. Кръчмарят в момента е Европейската централна банка (ЕЦБ). Тя не само е независима, ами много държи да се знае, че е независима”, обяснява икономистът Георги Ганев.

Сметките обаче са важни за хората. Дали ще живеят по-добре, когато започнат да се разплащат в евро. Друга сметка вече си е направила Лалка. От 5 години тя живее във Великобритания. Сега, след Brexit, не очаква по-добри времена, ако избързаме с еврото. Първото притеснение: за цените.

„Ще се вдигнат стоките, а пък заплатите на Българите пак ще останат малки. Ако се въведе еврото, България ще стане по-зле”, казва Лалка Георгиева.

„Това е заблуда”, отсичат експертите.

„Този ефект е изключително малък и обикновено се изчерпва в рамките на седмици. Няма как някой да се опита да ми продаде нещо за 10 лева и отдолу да пише 10 евро. Най-вероятно би му турил едно 5,50 - със закръглянето нагоре”, коментира икономистът Георги Ганев.

До еврото обаче има време – първо трябва да престоим в чакалнята. „Ако ЕЦБ каже заповядайте, България, която е готова и да речем, че до лятото влезе в този механизъм. Най-рано началото на 2019 г. може да се влезе в еврозоната”, категоричен е Ганев.

А властта засега чака Европа. „По много теми сме говорили с Юнкер тези дни, но тази тема не ми е поставена. Ние имаме възможност по всички критерии да се включим, но ще го направим възможно най-късно”, казва премиерът Бойко Борисов.

Сега обменните бюра разчитат на еврото. „Може да се каже, че 60% от сделките са в евро, 40% са в други валути”, казва Владислав Михайлов, валутен касиер.

На въпрос дали да си обменим еврото в лева или да останат в чужда валута, Велизар Митов, служител в обменно бюро, отговаря: „В евро си ги оставете, няма притеснения. Да не се бърза, да няма шокове, студени душове”.

В началото на юни доклад на ЕЦБ обясни, че от седемте страни, които искат да въведат еврото, нито една не отговаря на всички критерии. Според експертите, и след Brexit Европа ще реши да изчака.

„Като се поуталожи това ще са по-склонни да приемат нови членове, защото всяко едно такова клатене на лодката, а тя в момента достатъчно им се клати”, казва икономистът Георги Ганев. 

Коментари: 0