Цените на петрола падат за трета поредна сесия

Американският сорт WTI се търгува на най-ниската си цена от октомври 2017 г. насам

Цените на петрола падат за трета поредна сесия

Снимка: БТА

Петролът продължава да поевтинява и днес - за трета поредна борсова сесия. Като причина за падащия тренд анализаторите изтъкват нестихващите опасения, че на пазара ще се появи свръхпредлагане.

Към 11:00 ч. българско време поевтиняването на международния бенчмарков сорт Brent беше с над 2.38%, а на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 2.41%. Така Brent се търгуваше на цена малко над 58 долара за барел, а WTI – на цена около 48 долара. Агенция Reuters отбелязва, че цената на американския сорт петрол е най-ниската от октомври 2017 г. насам.

Притесненията за свръхпредлагане на нефт се подхранват от доклади, че страните производителки увеличават запасите си. Има и прогнози, че добивът на шистов газ в САЩ ще продължава да расте. Особено притеснение у анализаторите какво ще е търсенето на петрол в бъдеще предизвиква фактът, че световният икономически ръст се забавя. Те също така се съмняват доколко ефективно ще е планираното от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижаване на добива с цел повишаване на цените.

„Повишаването на добива на шистов газ в САЩ, съпътствано от забавянето на световния икономически растеж, заплашва да обезсмисли усилията на ОПЕК”, коментира Бенджамин Лу Яксуан, анализатор от финансовата брокерска къща Phillip Futures. „Увереността на пазарите остава изключително променлива заради задаващата се икономическа несигурност. Инвеститорите предвиждат по-ниско търсене на петрол след 2018 г.”, добавя той.
Коментари: 0