Централните банкери надуват здраво балона

Съветите на финансиста Бисер Манолов

Централните банкери надуват здраво балона

През изтичащата седмица станахме свидетели на две по-интересни събития за финансовите пазари. Първото е свързано с шефа на Европейската централна банка, който запя отново старата мантра, че инфлацията е значително под целевото ниво, определено от банкерите, които ще направят всичко необходимо, по отношение провеждането на адекватна парична политика на база текущите икономически условия. 

Чудя се, дали, ако студент по икономика прочете в ефир прессъобщението на ЕЦБ, това няма да предизвика по-голям интерес отколкото приспивният Драги? Особеното този път бе, че европейските фондови индекси не направиха еуфорично движение в посока нагоре. Даже стана чудо и германският фондов индекс падна. Вече се забелязва известно раздразнение сред пазарните участници. Скуката убива! 

Политиката по количествени облекчения е особена форма на държавно субсидиране на фондовите пазари. Почти нищо неструващият финансов ресурс, който ЕЦБ излива, отива предимно на фондовите пазари по една единствена причина, че няма къде другаде да бъде насочен. Мотото: „Инвестирам на фондовия пазар, защото всички го правят“, някак си не ми стои издържано. Даже някои известни анализатори (нарочно не споменавам имена) посъветваха своите клиенти за структура на техните портфейли: “100% в акции“. Това е абсолютно безразсъдно. И най-рисково агресивните портфейли поддържат поне 20% кеш. Какво да се прави, европейските централни банкери надуват здраво балона?! Да, той винаги отлита нагоре, но после следва......

Втората новина, която бе сравнително интересна, бе с подател „Ролс-Ройс“. Говоря за онази компания, чийто автомобили, според градската легенда, никога не се чупят. От компанията заявиха, че за 2016 година поръчките за авиодвигатели рязко са намалели. Цената на акциите на 131-годишната компания се понижиха с 20%. Истината е, че се доближаваме до ценовите нива от 2009 година, което е възможност за покупки. Според изпълнителния директор на компанията Уорън Ийст, ще бъде приет нов „фундаментален план“ за преструктуриране на компанията, който ще доведе до икономия между 150 и 200 милиона паунда годишно. В този смисъл си струва да се опита с покупка на акции между 500 и 520 пени за брой.

Доларът напредна до нивото от 1.0690 долара за евро. Да, няма как да бъде по различно с оглед „бръщолевенето“ на Драги. За пореден път считам, че това са екстремални нива, като аз лично вече започнах покупки на евро.

Коментари: 0