Цветница е

Имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, храсти и дървета

Цветница е

Снимка: Pixabay

1636 ~ 1 мин. четене

Православната църква празнува християнския празник Цветница, известен още като Връбница. Денят се отбелязва всяка година в неделята след Лазаровден, седмица преди Великден. Празникът е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

В този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Според обичая за здраве се окичват с върбови клонки и портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, храсти и дървета. Сред тях са Камелия, Кремена, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други. Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица.

На този ден, главно в Североизточна България, се извършват обреди, свързани с вярването, че на Връбница "разпускат умрелите", т.е. те излизат от гробовете си и очакват родствениците си да им донесат нещо. Преди изгрев слънце жените отиват на гробища с върбови клонки, плява /или царевични стъбла/, кандило и вода. Прекадяват и преливат гробовете на своите родственици. След това забиват клончета от върбата до гробните паметници и с плявата запалват огън. Въпреки строгия великденски пост, на този ден се разрешава консумирането на риба. Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и означава мъка и страдание.


Екипът на списание "Икономика" и Economic.bg поздравява всички, които празнуват днес!

Коментари: 0