Турция остава кандидат за ЕС, с висока оценка за спирането на бежанците

Европейските лидери обаче не спестиха забележките относно спазването на човешки права, свобода на словото и двустранните отношения на Анкара с Кипър и Гърция

Турция остава кандидат за ЕС, с висока оценка за спирането на бежанците

Аз съм гарант за продължаването на преговорите за членство между Турция и Европейския съюз. Това заяви Жан-Клод Юнкер след края на срещата на високо равнище ЕС-Турция, която се проведе днес във Варна под формалното домакинство на България.

Турция и ЕС трябва да вървят ръка за ръка, каза Юнкер, и подчерта, че много се говори за различията помежду им, а по-малко за това, което ги обединява и за общите цели. И посочи като пример общите цели по сигурността, включително и енергийната сигурност. Очакваме първите доставки на природен газ от Руци яда са факт за България още през 2018 г. и за Европа - през 2020 г., каза той.

Юнкер даде висока оценка на изпълнените ангажименти от страна на Турция по отношение на споразумението за бежанците. Споразумението се оказа ефикасно като резултат и броя на бежанците е намалял с 87%, отбеляза председателят на ЕК.

И Юнкер, и Туск се ангажираха, че оставащата сума по споразумението на стойност 3 млрд. евро ще бъде изплатена на Турция. До момента са платени 1.8 млрд. евро, стана ясно от изявлението на лидерите след срещата.

И те, както и Реджеп Тайип Ердоган подчертаха, че Анкара е дала подслон  на близо 3 млн. бежанци от Сирия, които, заедно с тези от Ирак са близо 4 млн. души.

По темата с бежанците ЕС и Турция остават близки партньори. Даваме висока оценка за изключителната работа на Турция по отношение на миграцията и за това, че са дали приют на толкова много бежанци през последните години. Полагат допълнителни усилия за техния живот”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е домакин на срещата.

„Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последвалите събития. Искаме да окуражим страната да работи със Съвета на Европа и да не бъдат уронвани човешките права. ЕС също така остава готов да помогне в това отношение”, допълни Доналд Туск.

„Добрите двустранни отношения между Турция и страните-членки на ЕС са също така важен аспект, който е и част от процеса на присъединяване. Все още съществуват някои притеснения по отношения на последните действия в Егейско море и също така по отношение на задържане на някои граждани на ЕС”, заяви председателят на Европейския съвет.

Дискутирахме и борбата с тероризма. Изразихме някои опасения по отношение на действията на Турция в Сирия. Насилие и разселване в една вече трудна обстановка смятаме, че трябва да бъдат спрени и затова разчитаме на Турция да управлява добре действията си и да предостави необходимата хуманитарна подкрепа”, заяви Туск.

Той каза още, че в някои области има трудности във взаимоотношенията между Турция и ЕС, но в други сътрудничеството е добро и Съюзът е готов да продължи диалога.

И Юнкер, и Туск не спестиха критиките си към Турция по отношение спазването на международното право. Юнкер подчерта ,че всяка интервенция, визирайки турските атаки в Сирия, трябва да става именно по силата на международното право. Той засегна и мерките на правителството на Ердоган по отношение задържането на журналисти и европейски граждани. Подчерта също така ,че добрите отношения на ЕС с Турция минават през добросъседските отношения на Анкара с Кипър и Гърция.

Ердоган, от своя страна, подчерта, че страната му би искала да получи необходимите средства по споразумението, за да осигури подходящи условия за бежанците, за подобряване на тяхното състояние и живот.

Той настоя още за ускоряване приемането на Турция в ЕС, което е започнало през 1963 г. и до 2018 г. все още е на същото ниво. Ердоган подчерта също, че трябва да се реши въпросът с отпадане на визите за турски граждани за страните от ЕС и се надява този въпрос да не се обвързва политически.

„Час по-скоро трябва да бъде финализирана работата по либерализирането на визовия режим за нашите граждани. Това не бива да се превръща в политически въпрос и нашите граждани не трябва да губят доверието си в ЕС”, коментира още турският държавен глава.

Още в началото на изявленията премиерът Бойко Борисов заяви, че поредна среща в този формат ще има до юли тази година, а във времето до тогава ще се изчистват нерешените теми, някои от които са нерешени с десетилетия и изискват време.

Двустранните отношения България-Турция

Всички теми по оста България – Турция, които са били поставяни у нас във вътрешен план, са били обсъдени от премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган във Варна. Това обяви министър-председателя след срещата между лидерите на ЕС и южната ни съседка.

Той специално подчерта, че това включва и обезщетенията за тракийските бежанци, прокудени преди век от земите си. „Има и доста претенции от турска страна”, отбеляза Борисов и допълни, че е постигната договореност въпросите да се „изчистят” в двустранни комисии и до юни да се проведе нова лидерска среща.

В наши дни наследниците на преследваните и разорени тракийски бежанци вече са над 800 хил. Експерти изчисляват евентуалните компенсации за тях на милиарди евро.

Коментари: 0