„Твърд“ Brexit би струвал ‎€110 млрд. на автомобилната индустрия в ЕС

При липса на търговско споразумение ЕС и Великобритания ще са принудени да търгуват помежду си според правилата на СТО

„Твърд“ Brexit би струвал ‎€110 млрд. на автомобилната индустрия в ЕС

Снимка: Unsplash

Европейската автомобилна индустрия предупреди днес, че провал на преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания след Brexit ще предизвика спад в търговския стокообмен в сектора в размер на 110 млрд. евро за период от пет години, предава Reuters.

По-малко от четири месеца преди приключване на преходния период след напускането на Великобритания на Европейския съюз преговорите по търговската сделка между Лондон и Брюксел са в криза.

Липсата на споразумение ще доведе до вносни мита, а те – до увеличение в цената на автомобилите и намаление на търсенето. Прогнозата е, че това ще елиминира производството на 3 млн. автомобила в следващите пет години, се казва в документ, подписан от 23 браншови организации.

Сред тях са Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), както и основните национални организации като Комитета на френските автомобилостроители (CCFA), Асоциацията на германската автомобилна промишленост (VDA) и Британската асоциация на производителите и търговците на автомобили (SMMТ).

Всичко това може да струва на заводите в ЕС 57.7 млрд. евро, а на тези във Великобритания – 52.8 млрд. евро, предупредиха асоциациите.

Тези суми описват мрачната картина и разрухата, която ще настъпи в сектора, ако има Brexit без сделка“, каза Майк Хоус, главен изпълнителен директор SMMT.

При липса на търговско споразумение ЕС и Великобритания ще са принудени да търгуват помежду си според правилата на Световната търговска организация, които предвиждат мита от 10% върху автомобилите и 22% върху вановете и камионите.

 

Коментари: 0