Учени смятат, че могат да променят света с $5 млрд.

Кампанията вече е събрала 2.6 милиарда

Учени смятат, че могат да променят света с $5 млрд.

Масачузетския технологичен институт (MIT) се опитвам да наберат средства за стартирането на програма, която ще промени света. Те се уверени, че с 5 милиарда долара могат да направят Земята много по-добро място за живот.

Инвестиция от 5 милиарда долара изглежда напълно нормално нещо, когато става дума за наливане на капитал в потенциална компания или вече доказала се такава. Но когато става въпрос за наука, нещата не изглеждат точно по този начин. MIT стартира програмата „Кампания за по-добър свят“, която цели да събере въпросните милиарди долари за различни изследвания, способни да променят нашия свят.

Програмата включва пет изследователски направления. Първото от тях е Discovery Science и включва проучвания на екзопланетите и гравитационните вълни, на остаряването на мозъка, взаимодействието на протеините и други фундаментални изследвания.

В направление Health of the Planet учените ще изследват различни аспекти на нашата планета. Тук са включени проблеми с екологията, промяната на климата, гладът и липсата на вода в някои региони, както и алтернативните източници на енергия.

Човешкото здраве, или Human Health, е следващото направление в програмата на MIT. Предвиждат се изследвания в областта на генното инженерство, клетките, диагностиката на ракови заболявания, икономическите проблеми на здравеопазването, болестта на Паркинсон, травмите на главния мозък и др.

Четвърто направление на изследвания е в областта на иновациите и предприемачеството (Innovation and Entrepreneurship). Тук програмата набляга на въпроси, свързани с икономиката, внедряването на нови разработки, помощта за млади учени и т.н.

Образованието е във фокуса на петото направление – Teaching, Learning and Living. Учените от MIT си поставят амбициозната цел да подобрят системата за образование във всички аспекти, съобщават technews.bg.

Очевидно посланието на водещия технологичен институт допада на обществеността. Към момента MIT е привлякъл над 2,6 милиарда долара за реализация на своята инициатива.

Коментари: 0