Унгария: За три години Европа не е станала по-сигурна

Унгарският външен министър Петер Сиярто предложи ЕС да създаде бежански центрове извън границите си

Унгария: За три години Европа не е станала по-сигурна

Снимка: Wikimedia

432 ~ 1 мин. четене

И днес сме точно там, където бяхме преди три години. Европейският съюз е беззащитен от юг и югоизток. Това каза унгарският външен министър Петер Сиярто по време на среща със свои колеги от ЕС, пише Associated Press.

Според Сиярто Европа, освен беззащитна, си остава застрашена от потока нелегални мигранти, затова трябва да се фокусира върху възпирането на този поток. Това може да стане чрез създаване на бежански центрове извън ЕС. Там ще престояват кандидатстващите за убежище, докато бъдат обработени молбите им.

Сиярто говори в кулоарите на регионална среща в Гърция на външни министри от страни от ЕС, на която се обсъжда енергийното сътрудничество и разширяването на съюза преди следващата среща в България. В срещата в Сунион, близо до Атина, участват външните министри на страните от Вишеградската четворка и от четири балкански страни, членки на ЕС (България, Гърция, Румъния и Хърватия), както и на страните кандидатки Албания, Македония, Черна гора и Сърбия.

Именно гърция е важна "входна врата" към ЕС за кандидатите за убежище и през последните месеци стана свидетел на нарастване на броя на пристигащите. Унгария остро критикува политиката на ЕС спрямо имиграцията, изградила е огради по границата си, за да държи настрана мигрантите, и отхвърля задължителните квоти за прием на кандидати за убежище.

„Не трябва да говорим за това как да окуражаваме миграцията, как да управляваме миграцията, трябва да говорим за това как да спрем миграционните потоци“, подчерта Сиярто. „Защото, ако миграционните потоци продължат, това може да създаде сериозна заплаха за сигурността на Европа“, добави той.

Коментари: 0