УНИЦЕФ подреди най-добрите страни за семейство и отглеждане на деца в Европа

България е номер 3 по дълго майчинство, Швейцария и Великобритания са най-отзад в класацията

УНИЦЕФ подреди най-добрите страни за семейство и отглеждане на деца в Европа

Снимка: Pixabay

Швейцария и Обединеното кралство са сред неподходящите страни за семейства в Европа, според скорошно проучване на благотворителната организация на ООН за децата УНИЦЕФ. Докладът, който и направен като част от кампанията на УНИЦЕФ „Ранните моменти имат значение” (Early Moments Matter), отчита данни от 2016 г. за страните от ОИСР и ЕС за националните политики за семействата.

В него се разглеждат различни ставки на платен родителски отпуск и майчинство, предлагани от всяка страна, както и използването и достъпността на услугите за грижи за деца от 0 до 6 години (училищна възраст).

Швеция, Норвегия и Исландия оглавяват подреждането за най-благоприятните за семейството политики сред страните, които предоставят пълни масиви от данни.

Най-лошата страна за семействата е Швейцария, следвана от Гърция, Кипър и Обединеното кралство.

В доклада се отбелязва също, че нито една страна не е класирана последователно на високо ниво по всички изследвани показатели, което „предполага, че има място за подобрение, дори сред най-благоприятните за семействата страни“.

Естония заема първо място в таблицата за най-дълъг платен отпуск по майчинство, предлагаща до 85 седмици, следвана от Унгария със 72 седмици, и България със 65 седмици.

Нашата страна заема 20-о място в подреждането.

Швейцария отново е на последно място по размера на отпуска по майчинство, предлагайки на майките само осем седмици платен отпуск.

Ирландия предлага 9 седмици, а Великобритания е малко по-добра с 12 седмици.

Извън Европа, САЩ са единствената страна, която няма отпуск по майчинство, предлаган на национално равнище. Всъщност САЩ не предлагат родителски отпуск на национално ниво, включително отпуск по бащинство.

От всичките 41 страни от ОИСР и ЕС, проучени в доклада, има девет, които изобщо не предлагат отпуск по бащинство. Те са САЩ, Нова Зеландия, Израел, Канада, Швейцария, Кипър, Ирландия, Словакия и Чешката република.

Междувременно Япония се класира най-добре за отпуск по бащинство, предлагайки на бащите около 30 седмици. В Европа Португалия, Швеция и Люксембург дават най-добри условия за бащите.

Но в страни, които предлагат благоприятен отпуск по бащинство, докладът установява, че мъжете не се възползват от него.

В Япония, например, само 1 от 20 бащи е взел платен отпуск през 2017 г.
Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор призова правителствата да предоставят по-добра подкрепа на родителите, за да се грижат за децата си в ранните им години.

Тя каза: "Няма по-голямо значение за развитието на мозъка на децата - и следователно бъдещето им - от най-ранните години от живота."

Коментари: 0