Италия е в правителствена криза

Лидерът на крайнодясната партия \"Лига\" Матео Салвини призова за предсрочни избори

Италия е в правителствена криза

Ди Майо, обграден от журналисти

Снимка: БТА

Италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини заяви снощи, че правителствената коалиция в Италия се е разпаднала и че единственият път напред е провеждането на нови избори, съобщи Ройтерс.

Това изявление бе предшествано от месеци на търкания между "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди" и предначертава несигурно политическо бъдеще за третата по големина икономика в еврозоната. 

Салвини заяви в комюнике, че е казал на премиера Джузепе Конте, че със съюза между управляващите партии "Лига" и Движение "Пет Звезди" е свършено и че трябва бързо да се даде думата на избирателите. 

По думите на Салвини другата седмица може да бъде свикано заседание на излезлия в лятна ваканция парламент, на което да се предприемат необходимите процедурни стъпки. Той има предвид гласуване на вот на недоверие към правителството и оставка на министър-председателя.

Напрежението между коалиционните партньори нарасна в сряда, когато двете партии се противопоставиха една на друга в парламента по въпроса за проект за високоскоростен влак между Лион и Торино. 

Движение "Пет звезди" има повече места в парламента от "Лигата", но партията на Салвини има в момента двойно повече подкрепа според социологическите проучвания.

Остава обаче да се види дали нещата ще се развият по плановете на Салвини. Вкарването на страната в предизборна кампания през август, когато италианците са на почивка и парламентът е във ваканция, ще бъде необичайно и може би рисковано, отбеляза Ройтерс.

Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо, който е лидер на "Движение Пет звезди", каза, че неговата политическа формация не се страхува от предсрочни избори.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че лидерът на управляващата партия Лига Матео Салвини трябва да обясни на италианците защо слага край на управляващата коалиция.
"Не е работа на вътрешния министър да свиква парламента или да установява дневен ред във връзка с политическата криза", заяви Конте. Той обеща да се яви пред парламента, за да гарантира, че "кризата, която Салвини е предизвикал, е най-прозрачната в историята на републиката".

В кратко изявление премиерът, който е близък до Движение "Пет звезди", каза, че няма да толерира повече нападките на Салвини срещу неговите министри и го обвини, че "разчита на лозунги" в търсене на подкрепа.

"Салвини трябва да обясни на избирателите, които вярват в обещанието за промяна, причините, които са го довели до прекратяване предсрочно и внезапно на работата на правителството", каза Конте.

"Ние сме готови, ние не се интересуваме от завземането на правителствени постове и никога не сме се интересували от това", каза Ди Майо. Той обвини лидера на Лига, че се подиграва със страната и допълни, че рано или късно италианците ще се обърнат срещу него.

Все още е рано да се твърди, че в Италия ще има предсрочни избори. Сега премиерът Конта ще трябва да внесе вот на доверие в парламента. Ако го загуби, то тогава в страната ще се гласува за нов парламент.

Президентът Серджо Матарела е единственият човек, имащ пълномощията да разпусне парламента и може да откаже да го направи преди подготвителната работа през септември за бюджета за 2020 г., който трябва да бъде представен на депутатите през октомври. 
Коментари: 0