В Кипър се провеждат парламентарни избори

Около 23.00 ч. се очаква да стане ясен крайният резултат

В Кипър се провеждат парламентарни избори

Снимка: Красимир Свраков

168 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

В 7.00 ч. тази сутрин в Кипър отвориха 1166 избирателни секции и гласуването, което ще определи състава на парламента на страната (Камарата на представителите) за новия 5-годишен мандат, започна. Изборният ден ще продължи до 18.00 ч., предава Kathimerini.

Още на старта на парламентарните избори в малката средиземноморска страна бяха поставени два рекорда - за най-голям брой регистрирани гласоподаватели и за най-много кандидати за техни представители в законодателния орган.

Право да застанат днес пред урните имат почти 558 000 избиратели - с близо 15 000 повече от изборите през 2016 г., и това е най-големият електорат, който Кипър е имал досега на национален вот.

За 56-те места в парламента претендират 658 кандидати, което е със 165 повече отколкото се бореха за народния глас преди 5 години.

Кипърците, които са в чужбина могат да гласуват само в Гърция и Великобритания - в 6 секции в Атина и Солун и в 4 секции в Лондон.

Около 23.00 ч. се очаква да стане ясен крайният резултат за процента гласове, спечелени от всяка партия или независим кандидат, и броя на местата, които те ще заемат в пленарната зала.

 

Коментари: 0