VMware не спира да търси IT кадри в България

Компанията разполага с отдел за бизнес операции в страната и търси дори финансови експерти

VMware не спира да търси IT кадри в България

Снимка: VMware/Facebook

6922 ~ 4 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Недостигът на кадри в технологичния сектор не е проблем само в България, това е глобално предизвикателство, с което от VMware се опитваме да се справим от няколко години. Това каза Диана Стефанова, вицепрезидент „Регионални стратегии за развитие“ във VMware, пред Economic.bg.

За недостига на висококвалифицирана работна ръка сигнализират множество компании, които не могат да запълнят липсващите позиции. Според проучвания на онлайн платформи за търсене/предлагане на работа кандидатстващите за обявени свободни места се оплакват, че поради липсата на опит биват отхвърляни. Така дори Junior (начални) позициите остават празни, а компаниите си разменят едни и същи висококвалифицирани служители, спирайки техните възможности за развитие.

Всъщност това е друг проблем, който отчитат анализите – кражбата на таланти. В технологичния свят големите работодатели искат да имат най-добрите служители и са готови да предложат на работниците двойно и дори тройно по-високи възнаграждения, за да ги убедят да сменят работното си място. Това създава едно изкуствено завишаване на заплащането в сектора.

Наред с това бизнесът обвинява държавата за слабия интерес на IT мигрантите към България, което допринася за липсата на кадри. Държавата от своя страна казва, че е създала максимално добри условия за развитие на сектора, опитвайки се да привлича все повече нови инвеститори.

Стефанова казва, че досега VMware винаги е успявала да изпълни плановете си за растеж независимо от общата липса на кадри, пояснявайки обаче, че това се дължи на многото вложения, които компанията прави, за да развие пазара на труда в България. Те включват образователни инициативи под формата на академии, стажове, уебинари за споделяне на знания, дългогодишни партньорства с училищата, университетите, браншовите организации и други.

Паралелно с търсенето на професионалисти в България, VMware работи активно за привличане на кадри от чужбина (в и извън Европа). От години компанията се е посветила и на това да връща квалифицирани българи от други страни.

Във VMware България се създават ключови продукти и решения за нуждите на някои от най-големите световни компании. Колегите ни тук разполагат с богата експертиза в областта на виртуализацията, управлението и автоматизацията на виртуални инфраструктури, възстановяване на данни при бедствие, анализиране на големи масиви от данни, изграждане на системи за сигурност, блокчейн, AI, machine learning“, посочва Стефанова.

Именно заради тази важност и плановете за разрастване фирмата търси да наеме технически специалисти с интерес във всяка една от тези области. "Имаме вече и голям отдел, който се занимава с бизнес операции, така че имаме и отворени позиции в сферата на финансите."

Глобалният гигант в облачните инфраструктури и технологиите за бизнес мобилност присъства на българския пазар вече 14 години. VMware разполага с над 30 000 служители по света и с около 1600 у нас. Организацията планира да  увеличи капацитета си до 2500 души в следващите няколко години.

Мястото на VMware в България

Заради все по-силното си присъствие в страната и продължаващата експанзия VMware България взе решение през 2018 г. да обедини всички свои офиси в един, локализирайки се на ново място – комплекс Garitage Park. Според първоначалните планове на компанията тя трябваше да се разпростира на 20 хил. кв. м офис площи, но впоследствие реши да увеличи квадратните метри заради мащабните си планове за развитие.

„Новият офис на VMware е разположен в сгради 2 и 3 на многофункционалния комплекс Garitage Park и се разпростира върху 30 000 кв. м. Физическото ни преместване се случи на две фази през миналата година, като пандемията осуети реализацията на планираното откриване на новия ни офис“, коментира Стефанова.

Вследствие на по-големите ни планове за развитие ние поетапно увеличавахме и офисната площ, като допълнителната работата продължи и по време на пандемията. Към днешна дата сме напълно готови с разширения капацитет от работно пространство.“

Стефанова добави, че компанията не възнамерява да отдава площи под наем за „споделено работно място“ на други лица, както редица фирми планират да направят, след като COVID кризата срина пазара на офис имоти.

Офисът в София е основен хъб за разработки и иновации на компанията в регион ЕMEA (Европа, Близкия Изток и Африка) и е сред трите топ ключови стратегически развойни центъра за VMware в световен мащаб.

В рамките на последните три години приходите на VMware България са нараснали почти двойно, съответно през 2018 г. те са били 108.5 млн. лв. при 923 служители, а към края на 2020 г. компанията има 203 млн. лв. оборот при 1192 служители. Постигнатите резултати подхранват амбициите за бъдещо развитие, казва Стефанова.

Моделът на работа отвсякъде е новото нормално

Последните 12-18 месеца показват, че служители могат да бъдат продуктивни отвсякъде, затова много компании приемат хибридния модел на работа като новото нормално. Когато глобалните фактори излагат всекидневната оперативна работа на риск, инвестицията в технологичните решения, върху които оперира бизнеса, е ключова.

Начинът, по който работим, е безвъзвратно променен. Водещите компании вече се убедиха в предимствата на работата отвсякъде. Организациите се стремят да станат изцяло дистрибутирани и да разгърнат пълния потенциал на този модел на работа“, коментира Стефанова.

Пандемията промени начина, по който работим, сътрудничим си и иновираме, но и отвори много нови възможности. Във VMware вече работи Future of Work програма, която има за цел да отговори на нуждите на служителите и да запази високи нивата на ангажираност и продуктивност, коментира още тя, пояснявайки, че програмата стъпва върху:

  • Грижа за служителя, което включва възможност за избор между три модела на работа - традиционен, дистанционен или хибриден, допълнителни почивни дни, инициативи и придобивки с фокус върху физическото и менталното здраве на служителите и други;
  • Редизайн на офисните пространства и превръщането им от традиционно фиксирани работни места в специално създадени зони за колаборация;
  • Подсигуряване на бърз и защитен достъп до необходимия набор от инструменти и приложения за работа.
Подкрепи Economic.bg