В Турция започна съдебният процес срещу Гюлен

Над 110 000 души в страната са уволнени от средата на юли насам

В Турция започна съдебният процес срещу Гюлен
212 ~ 1 мин. четене

Съдебният процес срещу ислямския проповедник Фетуллах Гюлен и 72-ма негови привърженици, обвинени в организирането на неуспешния опит за преврат от 15 юли, започна вчера в Анкара, предаде БГНЕС. Прокуратурата иска доживотен затвор за Гюлен, който живее в САЩ, и за хората, помагали му и участвали в преврата.

В обвинителния акт се посочва, че те са нарушили конституцията, опитали са се да свалят правителството, създали са и са ръководили въоръжена терористична организация, извършвали са политически и военен шпионаж, използвали незаконно придобити пари, и др. Служебният адвокат на Гюлен Алихан Унджу се оттегли, както и защитникът на обвиняемия Джемал Ушак с мотива, че клиентът му се е самоубил.

Турските власти обявиха вчера, че от работата са отстранени или уволнени нови над 15 700 души - полицаи, военни, лекари, акушерки и данъчни инспектори, закрити са 375 институции, 18 благотворителни организации и 9 медии заради подозрения за връзки с организацията на Гюлен. Така общият брой на отстранените и уволнени надхвърля 110 000 души от средата на юли насам.

Турски дипломат от посолството в Загреб е в неизвестност, съобщи хърватският в. "Насионал". Неясна е съдбата на доскорошния турски посланик в Загреб Ахмет Тут и на съпругата му Мина. Най-малко един турски дипломат, който доскоро работеше в Загреб, се води за изчезнал, твърди изданието, като се позовава на два дипломатически източника. Седмичникът твърди, че "турски дипломати са били отведени секретно от хората на Ердоган в черни чували".

Подкрепи Economic.bg