Вълчев: Учебната година няма да се удължава, ще приключи електронно

Според образователния министър учениците успешно са усвоили учебния план по интернет

Вълчев: Учебната година няма да се удължава, ще приключи електронно

Снимка: МС

4133 ~ 1 мин. четене

Учебната година ще приключи неприсъствено, в електронна среда. Учебната година няма да се удължава. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на образователния министър Красимир Вълчев, на който разясни как ще се провеждат изпитите и как ще завърши самата учебна година, която вече повече от два месеца е неприсъствена.

Учениците ще се върнат в училище само за най-важните изпити – този след 7 клас и държавните зрелостни изпити след 12 клас. Проверките след 4-ти и 10-ти клас няма да се провеждат, каза Вълчев.

„Лятото, ако епидемичната ситуация го позволява, ще се проведат присъствено или неприсъствено отучени на учениците, които частично или въобще не са били включени в електронното обучение. Преодоляването на образователните трудности е за деца с лоши оценки, но сега ще засегне и тези, които в някаква степен не са били включени ефективно в електронното обучени. Но това ще се реши от учителите“, каза Вълчев.

Според него до голяма степен програмите са усвоени с електронното обучение, въпреки че има много оплаквания от страна на родителите, че всъщност те обучават децата си и надали е достатъчно качествено. „Нямаме пълен анализ за това, външното оценяване ще го покаже, но то още не се е провело“, призна министърът.

Той съобщи, че са приети промени в наредбата, според които оформянето на срока ще може да се направи на база само две оценки за срока.

Коментари: 0