Вълшебните материали на ХХІ век

Освен че са в най-леката категория, те притежават и необикновени свойства

Вълшебните материали на ХХІ век

Снимка: Boeing

Автор: Владимир Митев

За индустриалната епоха производството на стомана или алуминий беше важен индикатор за състоянието на икономиката. Но в ХХІ век ключовите материали за стопанството са съвсем други. Те са едновременно по-леки и по-здрави от стоманата. Имат и някои необикновени свойства – например са отлични проводници на ток или топлина. В някои случаи са способни да поглъщат големи количества течности като нефт. Това са материалите на бъдещето. Тяхното създаване и свойства показват, че все още не сме достигнали границите на науката и човешкото развитие.

Графенът

Той бе открит през 2004 г. от учените Андре Гейм и Константин Новоселов от Университета в Манчестър и е може би най-популярният от тези „чудодейни“ материали на бъдещето. Графенът е по-здрав от стоманата. В същото време е отличен топло и електропроводник. Почти невидим е. За откриването му през 2010 г. Гейм и Новоселов получават Нобеловата награда за физика.

Металната микрорешетка

Това е най-лекият метал в света. Той е синтетичен и порест. Изграден е от неколово-фосфорни тръби и има плътност 0,9 мг/куб.м. Може да се използва в автомобилното инженерство, в правенето на летателни апарати и други.

Металната микрорешетка е изобретена от учени, работещи в лабораториите HRS в Калифорния и от изследователи на Университета в Калифорния през 2011 г. През 2015 г. Boeing показа в свой филм, че това е материал, съставен 99% от въздух. През 2012 г. списание Popular Mechanics обяви материала за едно от десетте открития, които ще променят света. 

Коментари: 0