Велев: И лекар, и пациент да се глобяват за фалшив болничен

Глобите за медици са неприемливи, смята Николай Брънзалов от Български лекарски съюз

Велев: И лекар, и пациент да се глобяват за фалшив болничен

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

При издаване на болничен, за който бъде доказано, че е фалшив, трябва да се глобяват и лекарят, и пациентът. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на Bulgaria On Air.

Работодателската организация не се отказва и от искането си да се върне старото положение от преди 2010г., при което всички дни от болничните се изплащаха от Националния осигурителен институт (НОИ), става ясно още от думите на Велев.

„Откакто болничните се плащат по новия начин (работодателите да плащат първите три дни от тях – б.р.), те са нараснали с 56% от 2010 до 2018 г. За същия период болничните дни са скочили от 16 млн. на 24 млн. Ако държавата смята, че мерките, които се предлагат, са достатъчни да се ограничат злоупотребите, защо не иска да върне старото положение“, заяви Велев.

Председателят на АИКБ заяви, че правителството трябва да спазва договорките си с работодателските организации. Мярката бизнесът да плаща първите три дни от болничните е била въведена като временна. Сега, смята Велев, е настъпил моментът тя да бъде отменена, като същевременно бъдат предприети ходове за ограничаване на злоупотребите с болнични, така че НОИ да не се окаже в преразход.

„Ние сме предложили такива мерки – работодателите и предприятията да научават в момента на издаване на болничния лист за издаването му“, добави Васил Велев.

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов също се съгласи, че компаниите трябва веднага да получават информация кой от техните служители е болен. Според него обаче е трудно да се определи кога един човек е наистина болен или се преструва, затова е неприемливо да има глоби и за лекарите.

„Не знам как се установява кой болничен е фалшив, кой – не. Лекарят носи отговорност, когато дава болничен лист, но носи отговорност и когато не дава. Притеснявам се, ако се въведат рестриктивни мерки, в това число глоби и наказания. Ние сме дали идеи как да бъде осъществяван контролът“, коментира Брънзалов.

Коментари: 0