Великобритания ще се опита да съживи търговията с нов флагман

Корабът, който трябва да бъде експлоатиран около 30 години, ще струва 200 млн. паунда

Великобритания ще се опита да съживи търговията с нов флагман

Снимка: Downing street

1464 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Нов национален флагман ще бъде поръчан от британското правителство в опит да се стимулира търговията и промишлеността в световен мащаб, заяви премиерът Борис Джонсън, предава BBC. Корабът ще бъде наследник на „Royal Yacht Britannia“, който спря да плава през 1997 г.

Правителството планира да построи кораба във Великобритания на отчетена цена от 200 милиона британски лири. Очаква се създаването му да осигури работа на стотици британци. Името на новия флагман все още не е обявено.

Корабът ще бъде използван за популяризиране на британските интереси по целия свят - включително и домакинстването му на търговски панаири и дипломатически срещи - тъй като след Брекзит страната попадна в периферията на търговските сделки.

Тръжният процес за неговото проектиране и изграждане се очаква да започне в следващите седмици - с акцент върху използването на британски експертни познания и най-новите зелени технологии.

От правителството обявиха, че разходите за изграждането и експлоатацията на кораба ще бъдат потвърдени след приключване на тръжната процедура.

Строителството трябва да започне още през следващата година, като корабът се очаква да влезе в експлоатация през следващите четири години.

Плавателният съд, който трябва да бъде експлоатиран за около 30 години, ще бъде част от Кралския флот и екипаж от него.

Джонсън заяви, че флагманът ще бъде „първият кораб от този тип в света“ и ще отразява „процъфтяващия статут на Великобритания като велика, независима морска търговска държава“.

„Всеки аспект на кораба, от неговата конструкция до бизнеса, който представя на борда, ще представлява и популяризира най-доброто от британците - ясен и мощен символ на нашия ангажимент да бъдем активен играч на световната сцена“, добавя той.

Коментари: 0