Великобритания удължи срока за прием на кандидат-студенти

Университетите на Острова се борят за курсисти с финансови облекчения

Великобритания удължи срока за прием на кандидат-студенти

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британската централизирана система за прием в университетите (UCAS) обяви, че удължава срока за кандидатстване с две седмици, предава БТА. Това е безпрецедентно решение, което удължава традиционния срок, който трябваше да изтече днес до 29 януари.

От UCAS заявиха, че удължаването на срока за кандидатстване на Острова се прави заради ситуацията с COVID-19, която забавя и затруднява приема на документи.

„Решението ще даде възможност на кандидат-студентите, които все още обмислят образование във Великобритания, да подготвят нужните документи“, се казва в съобщение от UCAS.

Не малка част от образователните институции във Великобритания обявиха през декември, че студентите от ЕС ще трябва да заплащат по-високи такси, ако искат да се обучават на Острова, но сега позицията им е друга.

Расте броят на университетите, които вземат решение да "замразят" таксите за чуждестранни студенти от ЕС за академичната 2021/2022 година, за да привлекат курсисти. По този начин първокурсниците от ЕС след реален Брекзит, ще заплащат досегашните 9250 паунда, вместо очакваните между 12 000 - 18 800 паунда годишно.

Близо 1/3 от висшите училища на Острова вече обявиха мерките, които ще предприемат за европейските студенти след Брекзит – по-ниски такси за обучение, специални академични стипендии или комбинация от двете.

Сред тях са Royal Holloway - University of London, University of Strathclyde, Brunel University, University of Portsmouth, Coventry University, Falmouth University, University of Leicester, University for the Creative Arts, както и Swansea University, University of South Wales и Cardiff University в Уелс.

Видовете финансова помощ са базирани на различни критерии - в по-голям размер тя се отпуска на кандидати с отличен успех и постижения, и се предоставя на конкурсен принцип.

От UCAS информират, че европейските студенти, които започват следването си преди август 2021 г., ще могат все още да получат студентски кредит върху таксата си за обучение. Освен това възможност за кредит и такса от 9250 паунда за програми, започващи от септември 2021 г., биха имали и българи със статут на уседналост в Обединеното кралство.

Припомняме, че в края на миналата година Великобритания призова всички българи, които учат на Острова да финализират легализацията си на документи и да придобият статут на постоянно живеещи, за да избегнат административни тежести.

Освен това от тази година всички желаещи да учат в Обединеното кралство ще трябва да кандидатстват за студентска виза. А, за да бъде получена кандидат-студентите ще трябва да докажат, че имат предложение от одобрена образователна институция, говорят английски и са в състояние да се издържат по време на обучението си. Според новите правила те ще трябва да съберат 70 точки по тези и други критерии, за да им бъде издадена виза.  

Правителството напомня, че всички студенти, които започват своето обучение на Острова, получават гарантирано настаняване, което е осигурено от университета.

Не малка част от кандидат-студентите се отдръпнаха от идеята да учат в Обединеното кралство, след като страната излезе от европейското пространство и прие редица промени в „системите за кандидатстване на чуждестранни студенти“. Въпреки това обаче от консултантските агенции за обмен на студенти информират, че интересът към Великобритания, въпреки Брекзит - не е спаднал. По-скоро притесненията на курсистите са обвързани със семестриалните такси, за които се предвижда увеличение, но все още няма подробности по темата.

Коментари: 0