Великобритания започна ваксинация и с препарата на AstraZeneca

Здравният министър иска по-строги мерки в някои райони на страната

Великобритания започна ваксинация и с препарата на AstraZeneca

Първият ваксиниран британец беше 82-годишният Брайън Уилям Пинкър, който е на диализа

Снимка: БТА

След като британката Маргарет Кийнън стана първият човек в света, на когото беше поставена ваксината  на Pfizer и BioNTech срещу коронавируса, днес Обединеното кралство се превърна в първата държава в света, която започна ваксинация с препарата на Оксфордския университет/AstraZeneca. Мминистърът на здравеопазването Мат Ханкок определи днешният ден като „истински ключов момент“ в битката със заразата, но заяви, че са необходими по-строги мерки за овладяване на вируса. 

Британската ваксина 

Ваксината на британския фармацевтичен гигант получи одобрение от здравните власти на Великобритания на 30 декември. Първоначално, шест болници в Англия ще получат общо 530 хиляди дози. В следващите дни, ваксината ще бъде разпратена и в другите области на страната. Амбицията на кабинeта е до няколко месеца да има осигурени десетки милиони дози от нея.

Първият ваксиниран британец е 82-годишният Брайън Уилям Пинкър, който е на диализа.

„Толкова съм доволен, че получавам ваксината днес“, каза Пинкър, след като беше ваксиниран. „Ваксината според мен е единственият начин да се върнем към нормалния живот“, каза още той, цитиран от CNN.

Новата ваксина идва на фона на увеличаващите се случаи на коронавирус във Великобритания. Страната е регистрирала над 50 000 нови случая на COVID-19 в продължение на шест поредни дни, като в неделя са съобщени 54 990 нови случая.

Великобритания е поръчала общо 100 млн. дози от ваксината, което ще бъде достатъчно за ваксинирането на 50 милиона души.

Обединеното кралство промени имунизационната си стратегия, като заяви, че ще даде приоритет на това колкото се може повече хора да получат първата доза от ваксината преди да се приложи втората доза. Това ще се отнася както за ваксината на Оксфордския университет/AstraZeneca, така и за тази на Pfizer и BioNTech.

Препаратът на AstraZeneca е значително по-евтин от другите вече разработени ваксини, както и по-лесен за съхранение, тъй като ваксината на Pfizer и BioNTech трябва да се съхранява при температура от минус 70 градуса по Целзий.

По-строги мерки

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок обаче смята, че Великобритания трябва да наложи по-строги ограничителни мерки в някои райони на страната, за да спре бързото разпространение на новия щам на COVID-19.

Той призова правителството да обмисли въвеждането на нови ограничения, в най-засегнатите части на страната, след като здравните власти обявиха, че броят на заразени е нараснал драстично последните седмици.

„В неделя бяха регистрирани близо 55 000 нови случая. Общият брой на починалите от началото на пандемията е над 75 000 души - втората най-висока стойност в Европа“, уточниха здравните експерти.

Ханкок заяви, че данните са изключително тревожни и поясни, че вирусът продължава да се разпространява с невиждани темпове най-вече в Англия.

„В момента Англия е разделена на четири различни нива в ограниченията си, в зависимост от бързината, с която се разпространява заразата. Очевидно местата, където е в сила „ниво 3“, най-високата степен, мерките не работят – трябват нови, както посочи и премиерът“, заяви Ханкок, цитиран от Reuters.

Припомняме, че вчера британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната му се нуждае от нови и по-строги мерки, а Лондон ще бъде най-засегнат от тях.  

„Очевидно сега действащите не са достатъчни, но има редица по-строги, които трябва да обмислим. Няма да спекулирам какви биха били те“, заяви той пред BBC.

 Здравният министър поясни, че страната му се бори да балансира между възстановяването на икономиката и овладяването на COVID-19, но очевидно неправилно.

Първата национална блокада, която беше наложена през месец май 2020 г., предизвика спад от 25% в икономическото производство на страната, което е безпрецедентен случай в историята на Великобритания.

Коментари: 0