Великобритания издига Камерън за генерален секретар на НАТО

Бившият премиер е смятан за фаворит за поста, но трябва да получи подкрепата на САЩ

Великобритания издига Камерън за генерален секретар на НАТО
188 ~ 1 мин. четене
Бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън ще бъде сред фаворитите за поста генерален секретар на НАТО, пише Daily Mail. Източници на изданието от правителството са казали, че се търси висок пост за Камерън, който подаде оставка заради провала му на референдума за излизане от Европейския съюз.

По-рано секретарят по отбраната Майкъл Фалън заяви, че Великобритания ще иска да играе по-важна роля в НАТО, за да коментира оттеглянето си от ЕС.

"Трябва да му намерим пост, защото има толкова много да предложи. Трябва да му дадем възможност да се бори отново за Великобритания“, е казал министър от настоящия кабинет пред британския таблоид.

Сега генерален секретар на НАТО е бившият норвежки премиер Йенс Столтенберг, който обаче ще се оттегли през 2018 или 2019 г.

Ключът за спечелването на поста са САЩ, които трябва да осигурят подкрепа за Камерън. Генералният секретар се избира след обсъждане между 28-те страни членки на военния съюз, но американската подкрепа се счита за най-важен фактор при избора.

Главнокомандващият силите на НАТО обикновено е американец, а постът на генерален секретар се дава на европеец. Последният британец на върха на организацията бе Джордж Робъртсън, бивш министър на отбраната на в периода 1999 - 2003 г.
Подкрепи Economic.bg