Великобритания става федерация

Работна група предлага радикални конституционни промени

Великобритания става федерация
532 ~ 2 мин. четене

Великобритания може да се управлява на федеративен принцип. Властта в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия трябва да бъде реформирана в нов доброволен съюз, за да се избегне разпадането на Обединеното кралство. За това ще настоява независима група от експерти от всички партии, пише „Гардиън”, цитиран от News.bg.

Конституционната група за реформи, организирана от бившия министър лорд Солсбъри, ще повдигне въпроса за радикални конституционни промени в Обединеното кралство след референдума, на който повечето британци гласуваха за напускане на ЕС.

Групата предлага съществуващия съюз да бъде заменен с правителства в четирите части на Великобритания, като получат пълен суверенитет по отношение на управлението. Уестминстър, според групата, трябва да бъде сведен до 146 места. Държавите и регионите във Великобритания ще бъдат насърчени да споделят общ суверенитет по въпроси, които желаят да бъдат разрешавани съвместно.

Настъпи времето за радикална промяна. Тази страна се нуждае от нов акт на съюз, каза Солсбъри пред изданието. Ние сме в различен свят след гласуването за „Брекзит”, добави той.

Групата има подкрепата на бившия премиер сър Джон Мейджър и други високопоставени политици.

Предложенията на групата са заложени в законопроект, който ще бъде публикуван тази седмица и ще бъде подложен на обсъждания.

Два ключови въпроса остават неразрешени, но групата предлага алтернативи. Правителството на Англия трябва да бъде избирано пряко от английски парламент или продължаване на съществуващата система за самоуправление на градовете и регионите в страната. Няма предложение за създаване на английски региони.

Другият неразрешен въпрос е формата, размерът и бъдещето на британския парламент. Според едно от предложенията ще бъде прекратено съществуването на Камарата на лордовете, а Камарата на общините ще бъде от 146 депутати, като ще бъде основният законодателен орган. Нова втора камара ще включва делегати от парламентите на Англия, Шотландия, Уелс и асамблеята на Северна Ирландия. Според алтернативата лордовете ще бъдат намалени до 400 члена, като 75% ще бъдат избирани пряко на федерална основа, а останалите ще бъдат назначавани.

Подкрепи Economic.bg