„Вила Ямбол“ с най-много медали за България на престижен конкурс в Париж

От 18 наградени вина, избата прибра пет отличия, сред които единственото злато за страната ни

„Вила Ямбол“ с най-много медали за България на престижен конкурс в Париж
2117 ~ 2 мин. четене
Автор: Вила Ямбол

Общо 18 български вина бяха отличени с медали на тазгодишния конкурс Vinalies Internationales в Париж. От тях само един е златен, останалите 17 са сребърни. 

Най-добро представяне направи „Вила Ямбол“. Най-старата изба в Южна България спечели единственото златно отличие на виненото състезание и още четири сребърни. Големият приз е за тяхното тероарното вино от микрорайона Болярово от сорта Каберне Совиньон 2015 г. Сребърни медали получиха Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат.

Vinalies Internationales се организира от Съюза на френските енолози и в тазгодишното му издание участваха над 3500 вина от целия свят. Те бяха оценявани в рамките на пет дни от 150 винени експерта от 40 националности. В оценяващите комисии (всяка една съставена от пет до седем професионалисти) задължително има двама французи. По традициция, след края на индивидуалните слепи дегустации, председателят на журито обобщава направените коментари и при нужда поставя началото на дебат, за да се постигне консенсус. От родните изби на Vinalies Internationales с добро представяне се отличиха още New Bloom Winery с три медала, Domaine Boyar – с три, два за Katarzyna и два за Midalidare.

Тероарното вино със златен медал е произведено от лозов масив до град Болярово. Там избата разполага с близо 500 дка от френския сорт Каберне Совиньон – като една част от масива е по-стар, засаден 2004 г., друга – през 2007. Награденото вино е отлежало 18 месеца във френски бъчви – 1/3 нови,  1/3 на първо зареждане и 1/3 рециклирани. Гроздето се бере на ръка при контролиран добив, разказаха още от екипа на избата. В момента „Вила Ямбол“ бутилира бутикова партида от Болярово и се очаква да го пусне на пазара през септември заедно с още две тероарни вина от микрорайони – от Тополица и от Тенево. 

Тероарът е ключова характеристика за високия клас вина. Представлява комбинацията от почвите и климатът, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определен район, микрорайон или отделен парцел. От значение е също ориентацията и наклона на лозето. Установено е, че при висококачествените вина спецификите на тероара доминират над характеристиките на сорта. „Вила Ямбол“ е водещ производител на вина в по-масовия ценови клас. Компанията управлява близо 10 000 дка собствени лозя и продава на 20 пазара от целия свят. 

Подкрепи Economic.bg