Вирусната зараза от Китай прати на червено щатските пазари

Заради новините около модела 737 MAX на Boeing търгуването с акциите на компанията за кратко бе спряно

Вирусната зараза от Китай прати на червено щатските пазари

Снимка: БТА

В първия работен ден за щатските пазари завърши на червена територия. Dow Jones, S&P 500, NASDAQ и Russel 2000 се понижиха с 0.55%, 0.27%, 0.19% и 0.81% респективно. Основна спънка за растежа на индексите след новината, че заразен турист от Китай е първият случай в страната на диагностициран с коронавирус.

Заради опасността от засягане на международното пътуване и притока на туристи акциите на компаниите за казино и хотелиерски услуги Wynn Resorts I Las Vegas Sands се понижиха с респективно 6% и 5%. Подобна беше ситуацията и с акциите на авиокомпаниите. Акцентът падна върху United Airlines (-2.5%) Delta Air Lines (-2.5%), Southwest (-2.7%) и American Airlines (-4.2%).

Към ралито се прибави и Boeing, чиято стойност се понижи с повече от 3% след новината, че компанията не очаква регулаторите да позволят 737 MAX да лети до юни или юли. За кратко акциите бяха спрени за търговия.

На корпоративния фронт след звънеца Netflix публикува разочароващи данни за фискалната година, поради което в часовете след края на сесията акциите на гиганта поевтиняха. Обратна е ситуацията с IBM. Компанията поскъпна с 4% след обнадеждаващи данни за последните четири тримесечия, както и от прогнозите за силна 2020 г.

Икономически данни – САЩ, Великобритания

Днес се очакват няколко по-значими събития. В 11:30 ще бъдат публикувани данни за търговията на дребно във Великобритания. Малко по-късно в 17:00 часа пък ще разберем какви са продажбите на съществуващи жилища в САЩ за декември, като се очаква лек ръст спрямо тези за ноември.

Основен лихвен процент – Канада

По същото време ще стане ясно дали ще има промяна в лихвените проценти на Канада, а в 18:15 часа ще се проведе пресконференция на Канадската централна банка. При промяна от сегашните 1.75% е възможно да се появи засилена волатилност на валутните пазари.

Facebook

Социалната мрежа се изкачи над съпротивата на възходящия канал, но се забелязва неуверено движение над нея. Изглежда, че МАCD губи сила, поради което е възможно движението да се върне под сегашната подкрепа. В този случай покупка отново би била удачна, но по-нискочестотна графика би могла да окаже точният момент. При задържане над тренд линията за вход в дълга позиция за по-предпазливите инвеститори би било по-удачно да изчакват поскъпване над нивото на колебание.

USD/JPY

USD/JPY се движи възходящо, но се забелязва особено ниво при 109,60, което съвпада с максимумите от края на ноември и декември. След пробива на това ниво котировките изгубиха част от набраната сила и вчера двойката записа по-значително понижение. Очакваме оттласкване от него, като в този сценарий покупка е удачна с прибиране на печалбите при 110,50 и малко под 111,00.

XPT/USD

Платината направи корекция от процент и половина вчера, но все още е над психологическите 1000 долара за тройунция. Индикаторът MACD е напът да запише низходящо пресичане, което може и да подложи на тест подкрепата, но при пробив следващо ниво се наблюдава при 25-дневната експоненциална средна. Не е много сигурно в каква посока ще поеме ценният метал, но при пробив удачна би била къса позиция с прибиране на печалбите при 25 ЕМА. При оттласкване покупката би трябвало да бъде защитена с лимит поръчка при скорошните максимуми около 1025 долара.

S&P 500

Месечната графика на широкия щатски индекс ни показва ръст от 400% от дъното през 2009 година до днес. Корекциите през годините са ограничавани от канал, чиято горна граница е пробита в края на 2019. Движението все още е над нея и за инвеститорите с дългосрочни нагласи всяко поевтиняване е удачно за покупка.

Коментари: 0