Volvo Car съкращава 1300 души в Швеция

Компанията търси как да излезе по-силна от кризата

Volvo Car съкращава 1300 души в Швеция

Снимка: БТА

1284 ~ 1 мин. четене
Volvo Car Group, собственост на китайския Geely Holding, заяви в сряда, че е уведомила 1300 от своите служители в Швеция, че ги съкращава от работа. Целта е спешно да се намалят структурните разходи, предава Reuteres. 

Производителят на автомобили има 24 000 служители в Швеция, без около двете хиляди консултанти. Очаква се мерките за оптимизация на разходите да се отразят и на намаляване на консултантските договори. Прозиводствената дейност обаче няма да пострада, уверяват от компанията. 

По думите на изпълнителния директор Хакан Самуелсон, коронавирусната криза подчертава необходимостта Volvo да ускори работата си по преобразуване на компанията, намалявайки обхвата си в някои области в полза на разширяването на други, като онлайн бизнес, електрификация и мобилност.

Очаква се и опростяване на организацията, така че да се позволи по-бързо вземане на решения. “Искаме да излезем от коронакризата по-силни и затова правим това”, каза Самуелсон, обръщайки внимание на променящия се фокус в посока електрически коли и онлайн търговия. 

Volvo заяви, че точният брой на съкратените работни места ще бъде решен през следващите месеци при преговори със синдикатите.

Производителят на автомобили подобно на останалата част от автомобилната индустрия е силно засегнат от пандемията, която временно затвори заводи и прекъсна вериги за доставки поради драконовските блокиращи мерки на ключови пазари и транспортни центрове.

Миналата седмица Volvo отвори отново завода си в Торсланда, основната си фабрика в Швеция, след триседмично спиране, причинено от пандемията. Самуелсон каза в сряда, че рестартирането досега е минало “много добре”.Подкрепи Economic.bg