Все повече правителства следят местоположението на гражданите си

Във времето на GDPR и с обещание, че мярката е временна

Все повече правителства следят местоположението на гражданите си

Снимка: Unsplash

4472 ~ 2 мин. четене
Продължаващото разпространение на новия коронавирус по света мотивира все повече правителства да посягат към данните на мобилните оператори в опит да следят пациентите, които трябва да са изолирани, както и дали като цяло хората спазват наложенито ограничения за движение, пише The Verge. 

Европейските мобилни оператори например споделят данни със здравните власти в Италия, Германия и Австрия, за да асистират в следенето на населението, съобщава Reuters, уточнявайки, че целта е спазване на рестрикциите. 

Тези действия идват на фона на влезлия в сила пред две години GDPR (Общ регламент за защита на личните данни) в ЕС, който цели да ограничи възможностите на компаниите да споделят неправомерно информацията за техните клиенти. Затова и данните за местоположението, които в момента се споделят от мобилните доставчици, са анонимни и обобщаващи, съгласно правилата на регламента. 

От данните, подадени за региона на Ломбардия в Италия – най-засегнатия в страната и първият, поставен под блокада –става ясно, че движението там е намаляло с около 60% през изминалия месец. 

От 16 март в Израел също е позволено използването на данни за местоположението на мобилния телефон, отново с цел проследяване на вируса. Държавната агенция за вътрешна сигурност, Shin Bet, събира данни от мобилни оператори от 2002 г. Сега премиерът Бенямин Нетаняху упълномощи Shin Bet да проследява движенията на пациентите с положеителна проба за COVID-19 и да се спират онези, които трябва да са под карантина. 

Според израелски служител по сигурността, дал интервю за The ​​New York Times, данните ще бъдат използвани „фокусирано, лимитирано във времето и с ограничена дейност“.

В различните държави се действа различно. В Иран се ползва приложението AC19, в Китай си имат специална система за проследяване, изпраща информация до служители на правоприлагащите органи, а в Тайван – своеобразна „електронната ограда“, която предупреждава властите, когато карантиниран човек се придвижи твърде далеч от дома си. 

Може би най-агресивното използването на проследяването на местоположението на мобилните телефони е в Южна Корея. Правителството създаде публично достъпна карта от данните на мобилни телефони, които хората могат да използват, за да определят дали са влезли в контакт с някой, който е заразен с новия коронавирус. Страната се разглежда като успешен пример за преодолеяването на разпространението на вируса – на 23 март са регистрирани 64 нови случая за денонощие, което е най-малката бройка от пика от 909 случая на 29 февруари.  

Здравните власти на Южна Корея изпращат подробни текстови съобщения, които варират от напомняния за миене на ръцете до конкретна информация къде се намират хората, които са тествани като положителни. Примерно текстово съобщение гласи: „Жена в 60-те си години току-що е тествана като положителна. Кликнете върху линка, за да видите местата, които е посетила, преди да бъде хоспитализирана”. Връзката пренасочва към списък с точките, които въпросният човек е посещавал преди да бъде установена заразата. 

Дали САЩ ще проследят данните на потребителите по подобен начин, все още остава неясно, но според съобщенията федералното правителство е в “активни разговори” с Facebook, Google и други технологични компании, писа по-рано The ​​Washington Post.

Подкрепи Economic.bg